Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zastupitelstvo schválilo nová pravidla pro pronájem městských bytů

Zastupitelé města Brna na svém červnovém jednání schválili dotace pro školní a studentské soutěže a projekty, ale také na sport a volnočasové aktivity. Na zastupitelstvu se schvalovaly i nová pravidla pronájmů městských bytů, směna pozemků pro tramvajovou trať do kampusu či strategie pro boj s drogami a závislostmi. 

Nová pravidla pronájmu bytů

Stanoví minimální cenu u nových nájemníků, což v některých městských částech bude znamenat zdražení. Současných nájemců se zvýšení cen nedotkne. Město krok zdůvodňujě tím, že peníze jsou třeba na opravy bytů a stavbu nových. Krom toho pravidla zavedou jednotnou cenu ve startovacích a sociálních bytech, elektronické podávání žádostí i povinnost nájemníků nahlásit si v Brně trvalé bydliště. Brno spravuje bezmála 30.000 bytů.

Každá z 29 městských částí bude mít jinou cenu. Pohybovat se bude od 70 do 90 korun za metr čtvereční, nyní je až na výjimku ve Vinohradech nájemné od 60 do 100 korun za metr čtvereční. „Některé městské části ho už nyní mají
vyšší, než bude naše stanovená minimální míra. Někde se tedy nájemné novým lidem nezvedne,"
uvedl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Nejvýrazněji, zhruba na dvojnásobek, se zvýší ve Vinohradech, kde je cena 43 korun za metr čtvereční. Podle Hladíka je mnohem nižší, než kolik je potřeba získat na údržbu domů a opravy. „Nájemné v městských bytech bude
nadále o polovinu levnější než tržní nájemné, kde je cena od 120 do 210 korun za metr čtvereční. Chceme ale také z vybraného nájmu byty rekonstruovat a stavět nové, abychom mohli reagovat na výstavbu v soukromém sektoru. Chceme mít nadále 15 procent z celkového bytového fondu,"
řekl Hladík. Podle něj se změní i to, že bude město nabízet pouze opravené byty, což nyní nebylo.

Další novinkou je jednotné snížené nájemné 57 korun za metr čtvereční u bytů sociálních, startovacích, pro seniory a bezbariérových. U bytů pro seniory se cena v Brně pohybuje od 29 do 75 korun a podle Hladíka to způsobuje převis poptávky po místech v levnějších zařízeních. Městské části budou moct díky pravidlům jakýkoliv byt označit jako startovací pro mladou rodinu. Nyní má startovací byty jen magistrát.

Zlepšit se má i systém výběru nájemců. Městská část bude moct vyvěsit informaci o bytu na webu a zájemci se budou moct hlásit. Noví nájemníci budou mít povinnost přihlásit se k trvalému pobytu v Brně. Podle Hladíka žijí ve městě desítky tisíc lidí bez trvalého pobytu, a proto město přichází o peníze z rozpočtového určení daní, za které by mohlo opravovat chodníky, postavit stadion a podobně.

Lidé budou moct zasílat žádosti o byt i elektronicky, což dosud rovněž nebylo možné. Město zavede také informační systémy, díky nimž bude možná výměna bytů a město bude mít i evidenci nemovitostí s informacemi o stavu bytů a potřebných opravách.

Žadateli nově mohou být například rodiny v rozvodovém řízení, u kterých zatím nedošlo k vyrovnání společného jmění. To dosud nebylo možné, například matky s dětmi tak často zstaly v tíživé situaci.

Směna pozemků a aktivity mládeže

Další z projednávaných bodů se týkal strategického projektu prodloužení tramvaje do kampusu z Osové. Městu se podařilo směnit klíčové pozemky, které jsou pro výstavbu trati potřebné.

Žáci základních škol v Brně se budou moci zapojit do programu Mezinárodní cena vévody z Edinburgu. Cílem programu je podpořit rozvoj schopností a dovedností mladých lidí ve věku od 14 do 24 let pomocí dlouhodobých a pravidelných aktivit ve čtyřech provázaných oblastech: rozvoji talentu, sportu, dobrovolnictví a dobrodružné expedici ve třech úrovních.

Mladí sportovci dostanou dotaci převyšující 54 milionů korun na tréninky a soutěže. Dále byla udělena dotace ve výši 1,7 milionů na jihomoravskou fotbalovou akademii. 

Studenti vysokých škol se mohou i v akademickém roce 2017/2018 zúčastnit již tradiční mezinárodní univerzitní soutěž MUNISS, při které si mohou vyzkoušet řešení výzev a projektů rozvoje města v praxi. Zastupitelstvo schválilo dotaci na soutěž.

Další studentskou soutěží, kterou Brno podpoří, bude finále klání inženýrských studentů European BEST Engineering Competition pořádané Vysokým učením technickým v Brně. Schválených 150 tisíc korun přispěje na organizaci a ceny pro vítězné týmy.

Boj proti drogám

V reakci na průzkum drogové situace a závislostí v Brně byla vypracována nová Strategie drogové politiky 2018–2021 a akční plán na období 2018–2019. Oba dva tyto dokumenty navrhují řešení, jak snížit užívání drog a omezit závislosti v Brně. 

Zdroj: MMB, ČTK

Štítky Brno, soutěž, dotace, droga, Petr Hladík, KDU-ČSL, Vysoké učení technické v Brně, European BEST Engineering Competition, Edinburgh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelstvo schválilo nová pravidla pro pronájem městských bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.