Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tržnice Brno otevřela přízemní pasáž. Představujeme vám její budoucí nájemce

Zrekonstruovaná budova městské tržnice na Zelném trhu se po letech dočká otevření. Dnes zástupci městské části Brno-střed, která je investorem rekonstrukce, slavnostně zprůchodnili přízemní pasáž, která od bude nynějška propojovat Zelný trh a Radniční náměstí za budovou Staré radnice.

„Jsme už jen krůček od plného zprovoznění zrekonstruované městské tržnice a jsem rád, že se celý projekt podařilo konečně dotlačit těsně před spuštění. Zrekonstruovaná tržnice má být místem, které v naší městské části bude nejen pro Brňany znamenat novou a unikátní možnost nakoupit si čerstvé potraviny. Na Zelném trhu je už nyní vidět, že se do centra Brna vrací život. A tržnice tento trend ještě víc posílí,“ uvedl místostarosra Brna-středu Jiří Švachula.

„Jsem moc rád za tento symbolický krok, který otevře a propojí dvě historická náměstí v centru města. Vyzkoušeli jsme si u nás na radnici, že otevřením spodní brány na radniční dvůr se zvýšila jeho průchodnost, a od občanů máme pozitivní zpětnou vazbu, že je možné se na úřad dostat z více směrů. Věřím, že zprůchodnění této pasáže poslouží k oživení Radničního náměstí, které se tak stane přirozenou odpočinkovou zónou v srdci města,“ dodal starosta MČ Brno-střed Martin Landa.

I když do zahájení provozu Tržnice Brno zbývá ještě několik týdnů kvůli nutným úpravám kovových konstrukcí pro prodejní kóje, tržnice dnes zveřejňila jména prodejců, kteří zde budou prodávat, a jejich sortiment.

„Prodejce do tržnice jsme si vybírali sami, nedávali jsme nikam žádné inzeráty. A i když se nám někteří sami ozývali, měli jsme při skladbě prodejců poslední slovo. Velmi si vážíme každého nájemce, který s námi do toho šel, ačkoli jsme před několika měsíci mohli ukázat jen poloopravený dům. Jednali jsme za poslední rok s asi pěti sty producenty a farmáři a od mnoha z nich jsme si vyslechli, že počkají, až se tržnice otevře, tedy jestli se vůbec dotáhne do konce. O to víc si vážíme těch, které náš projekt přesvědčil a nadchnul natolik, že tu dnes stojí s námi,“uvedl provozovatel Tržnice Brno Pavel Bartošek.

Podle něj byla hlavním kritériem výběru kvalita sortimentu. „Dále jsme se také snažili o to, abychom na Zelný trh dostali malé lokální producenty z jižní Moravy, kteří dosud do Brna nedodávají, nebo dodávají pouze omezeně,“ informoval Bartošek.

Tržnice Brno nabídne čerstvé potraviny, které je obtížné prodávat pod širým nebem. Nebude tak prodejcům ovoce a zeleniny na Zelném trhu konkurovat, ale vhodně je doplní. „Brňané tak budou mít možnost nakoupit celý sortiment čerstvých potravin na jednom místě,“ řekl tiskový mluvčí Tržnice Brno Honza Šmikmátor.

Součástí tržnice je i dětský koutek, kde se o děti postarají proškolení animátoři. Rodiče se zatím mohou nerušeně věnovat nákupu. I hry a zařízení v dětském koutku se budou týkat tématu potravin a na děti každého věku zde čeká spousta poznání.

V pasáži a přilehlém okolí nové tržnice se dnes a zítra koná festival autorské módy a designu MINT. Navíc se zde formou cateringu prezentují vybraní nájemci, kteří budou po otevření prodávat v 1., 2. a 3. podlaží Tržnice Brno.


Noví prodejci Tržnice Brno

Matějovo pekařství

Matějovo pekařstí je nová značka, která si vzala do erbu poctivý pecen chleba a jméno císařova pekaře Matěje Kotrby.  Pečivo a další sortiment pro Matějovo pekařství vzniká v malé řemeslné pekárně v Roštění nedaleko Kroměříže a v Pekárnách Blansko. Ruční výroba podle tradičních a letitých receptur. Rohlíčky obzvláště vypečené, do těsta žádný margarín, ale sádlo a místo vody syrovátku. Kváskový chléb, máslové croissanty a zákusky jako od babičky. VTaké ovoce si pěstují sami v krajině v okolí Buchlovských vrchů.

Jazzová kavárna Podobrazy

Kultovní kavarénsko-klubový prostor, který v letech 2000 - 2013 fungoval v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí. Podobrazy stojí na kvalitní nabídce nápojů a malých jídel, které budou vyrábět přednostně od ostatních nájemců v tržnici. Hosté budou mít k dispozici hned dvě zahrádly (na Zelném trhu a na Radničním náměstí. „Věříme v obnovení legendární atmosféry starých Podobrazů. Plánujeme opět kulturní program - jazzové koncerty a také hudební produkce na náměstí za Starou Radnicí," uvedl provozovatel Raed Kahwaji.

Sýry a delikatesy Kroupa

Sýrárna Kroupa se nachází na úpatí Pálavských vrchů v Dolních Dunajovicích. Ručně vyrábí přírodní čerstvé, nakládané a zrající sýry z kravského mléka. Mléka zpracovávají ihned po nadojení a bez použití konzervačních látek. Sýry jsou vhodné i pro malé děti, jelikož neobsahují chlorid vápenatý. 

Mimo zrajících i čerstvých kravských, kozích a ovčích sýrů nabízí také klobásky, pálavské víno, domácí slané, škvarkové a sýrové tyčinky a jiné domácí delikatesy.

Řeznictví a uzenářství, Farma Hranáč

Rodinná firma, jež se zabývá zpracováním zvěřiny. Zvěřina je totiž nejkvalitnější maso na trhu - zvěř si v přírodě sama vybírá, co sní. Vyrábí zvěřinové paštiky, klobásy, guláše a další speciality. Vše bez náhražek. Mimo to nabízí holandské sýry a domácí zavařené produkty.

La Donuteria

Poctivé, ručně dělané donuty. Jejich základem je nadýchané, vláčné a lahodné těsto.

Pastificio

Výrobci domácích těstovin. Bistro Pastificio dá nakouknout výrobě domácích těstovin. V nabídce vše: od samotného těsta, po syrové ravioli, cappeletti, tortellini a další, či s uvařené s jednou z výběrových omáček.

MyRAW Bistro

Stoupenci RAW stravy, při které se veškeré suroviny připravují tepelnou úpravou do 42°, aby si  zachovaly živnou hodnotu všech enzymů a vitamínů. Pestré menu v podobě snídaní, obědů a večeří. Jejich specialitou jsou pak RAW veganské dezerty.

Craftbeer

Zahraniční i domácí speciály, piva z tuzemských minipivovarů. Nabízí také špičku toho, co současná pivní scécna nabízí. Sortiment doplní degustacemi, tematickými večery a přednáškami o pivu.

Další nájemci: Zdravý život, Specializovaná prodejna koření, bylin a kořenících směsí, Poctivá Moravská, Medovinka Brno, Farma Zelenka, Cukrárna Mlsná, Bylinky Trboušany, Nakládaná uzenina, Sušené ovoce a oříšky, Vanda - sirupy a marmelády, Vepřové klobásy od paní Hanuškové, Vinařství Michna

Foto Tržnice Brno

Štítky Brno, Zelný trh (Brno), jídlo, Brno-střed, sýr, těsto, Jiří Švachula, Martin Landa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tržnice Brno otevřela přízemní pasáž. Představujeme vám její budoucí nájemce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.