Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIPY NA VÝLET: Muzeum pivovarnictví ve Znojmě, zámek Bučovice nebo historické šaliny a lokomotivy

K novinkám, které mohou turisté letos na jižní Moravě vidět poprvé, patří muzeum pivovarnictví ve Znojmě. Na renesančním zámku v Bučovicích se otevřela nová prohlídková trasa a příznivci historie dopravy mohou přes léto přijet do Zbýšova, kde zprovoznili po třech letech renovačních prací parní lokomotivu. Cestování na jižní Moravě ovšem zkomplikují opravy D1 kolem Brna a železničního nádraží v krajském městě.

Správci památek považují Bučovice za neprávem opomíjenou perlu renesance a právě investice do nového prohlídkového okruhu je na jihomoravských státních památkách letos patrně největší. Novinkou je také možnost vidět unikátní gotickou výmalbu na zámku Kunštát na Blanensku. Odborníci ji našli na stěnách jedné z místností teprve nedávno. Bítov na Znojemsku lidem poprvé představí svůj historický pivovar.

Zájemci o historii pivovarnictví mohou přijet také do Znojma, kde se před pár týdny otevřela nová expozice. Město ji umístilo do varny bývalého pivovaru, který ukončil činnost před osmi lety. Dominantou expozice je původní technologické zařízení varny z roku 1930, které bylo vyrobeno ve Škodových závodech v Plzni.

Ve Zbýšově na Brněnsku lidé mohou obdivovat malou parní lokomotivu z roku 1913, kterou se podařilo renovovat nadšencům okolo Muzea průmyslových železnic. Bude vozit vybrané vlaky v letní sezoně a objednávkové vlaky doveze někdy až do Zastávky, kam se letos podařilo trať prodloužit.

Provozní připomínkou technické minulosti je zrenovovaná tramvaj T2, která se poprvé veřejnosti představí příští víkend v Brně. Dopravní podnik uvažuje, zda ji v létě nasadí na některou z linek stejně jako dříve renovované tramvaje T3 a K2. Linka 10 totiž nebude v provozu kvůli uzavírce Křenové ulice. Provedení tramvají připomíná nejvíce 70. a 80. léta minulého století.

Vyznavači terénní cyklistiky mají příležitost projet si nový singletrail v Jedovnicích na Blanensku. První tratě se otevřely loni a letos jsou ještě o něco delší. Provozovatelé také nabízejí možnost půjčit si testovací celoodpružená kola.

Turisté mířící na jižní Moravu musejí počítat s některými dopravními komplikacemi. Hlavní železniční nádraží v Brně je po celé prázdniny v rekonstrukci, část spojů kvůli tomu zastavuje na Dolním nádraží a v Židenicích. Silničáři pak kolem Brna postupně opravují dálnici D1, aktuálně se tvoří kolony zejména mezi Rousínovem a Brnem. 

Zdroj: ČTK

Foto MZN, MPZ, SPSSTAV Brno, Single trail Moravský kras

Štítky zámek, výroba piva, Znojmo, Bučovice, Brno, Jihomoravský kraj, léto, Zbýšov, Dálnice D1, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÝLET: Muzeum pivovarnictví ve Znojmě, zámek Bučovice nebo historické šaliny a lokomotivy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.