Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Aktivisté protestovali proti vykácení pruhu lesa u Macochy, ověsili stromy barevmnými fáborky

Aktivistům z Hnutí Duha se nelíbí vykácení pruhu lesa u přírodní rezervace poblíž propasti Macocha. Těžbu na soukromém pozemku na podnět hnutí prověřovala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), porušení zákona neshledala. AKtivisté proto v sobotu ověsili jedle u Macochy barevnými fáborky.

Petr Jelínek z Hnutí Duha uvedl, že holosečně byl vykácený přibližně půlhektarový pruh lesa na okraji Národní přírodní rezervace. „Holoseče přináší riziko zvýšeného vysychání půdy. Odkrytím sousední porostní stěny se les otevírá větru, vzniká tím i riziko polomů a následného napadení škůdci. V místě mimo jiné vykáceli i vzácné jedle bělokoré a mladé buky a vysadili tam zcela nevhodné monokultury včetně smrku," uvedl Jelínek. Část těžby navíc podle něj zasáhla i do samotné rezervace.

Podle vedoucího správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoše Štefky je problém v tom, že v místě zůstalo značení rezervace, které úplně neodpovídá realitě. „Hranice rezervace je asi o dvacet metrů jinde, než jak to vypadá," uvedl. S Hnutím Duha se chce sejít a celou záležitost si vysvětlit. Upozornil, že plocha mimo rezervaci je soukromý les, který ohledně těžby podléhá schváleným lesním hospodářským osnovám.

 

Inspektoři ČIŽP v závěru roku už prověřovali podnět hnutí na údajně neoprávněnou těžbu. „Konstatovali, že kromě drobného administrativního pochybení nebyla tato těžba v rozporu se zákonem," uvedla zástupkyně mluvčí inspekce Jana Jandová.

Doplnila, že letos na jaře byla vytěžená plocha (holina 0,20 hektaru) zalesněná sazenicemi jedle a buku v ochranném pásmu rezervace a smrkem mimo ochranné pásmo.

„Druhová skladba obnovovaného lesního porostu je podle názoru ČIŽP i podle vyjádření Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vhodně zvolená a nikterak neodporuje předpisům a nařízením v oblasti životního prostředí," uvedla mluvčí.

Dobrovolníci z hnutí jako reakci na těžbu označili pomocí fáborků staré jedle v lese u Macochy.

Zdroj: ČTK

Foto LOS, Hnutí Duha

Štítky les, Macocha, Česká inspekce životního prostředí, těžba, Hnutí DUHA, jedle, Petr Jelínek, Jana Jandová, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, CHKO Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté protestovali proti vykácení pruhu lesa u Macochy, ověsili stromy barevmnými fáborky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.