Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kavárna Savoy v prosinci zavře, přesune se do ní veganská restaurace

Na brněnském Jakubském náměstí se letos v prosinci po téměř deseti letech zavře kavárna a restaurace Savoy. Místo ní se do prvorepublikových prostor Thonetova paláce nastěhuje veganská restaurace Forky´s, pro niž jsou už prostory v přilehlé Jezuitské ulici malé. Ze současné restaurace bufetového typu vznikne prodejna. Na Jakubském náměstí bude i kavárenský koutek a v patře restaurace s obsluhou a večerním barem, přiblížil plány majitel Lubomír Vidlička.

Na Jezuitské už podnik nemá možnosti k dalšímu rozvoji. „Chceme nabízet snídaně, budeme teď mít vlastního pekaře, vlastní cukrovinky, lahůdky, zaměříme se také více na jídlo s sebou. A v patře bude večer otevřený prostor barového či hospodského typu s možností živé hudby. K dispozici budou i prostory pro soukromé akce," přiblížil plány Vidlička. Předpokládá, že po drobných úpravách by se mělo otevřít v lednu či v únoru.

Současná bufetová restaurace na obědy bude fungovat v přízemí, bude však možné vynést si jídlo do prvního patra. „Tam chceme mít od odpoledních hodin trochu luxusnější restauraci s minutkami a obsluhou," vysvětlil Vidlička.

Thonetův dům v novorenesančním slohu vznikl na místě středověké krčmy pro známou nábytkářskou firmu. Interiér kavárny navrhl v roce 1928 architekt Jindřich Kumpošt, jeden z hlavních představitelů meziválečné moderny. Zvolil řadu funkcionalistických prvků, dominantou celého prostoru učinil originální středové schodiště. V kavárně prý kdysi bývalo až tisíc míst. Po druhé světové válce kavárna zanikla a lidé si zde pamatují například prodejnu textilu. V posledních letech Jakubské náměstí výrazně ožilo. Funguje zde pivnice Na stojáka, jejíž hosté posedávají v teplých večerech za kostelem a jsou zde i zahrádky dalších restaurací či cukrárny.

Veganská restaurace Forky´s se v Brně otevřela před dvěma lety a velmi rychle si našla klientelu, denně do ní míří několik set lidí. Proto se majitel chystá rozšířit ještě letos na Slovensko a do Prahy. Bude se jednat o franšízové restaurace.

Zdroj: ČTK
  

Foto Kavárna Savoy

Štítky restaurace, Jakubské náměstí (Brno), kavárna, druhá světová válka, Jindřich Kumpošt, Slovensko, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

s m

Prosím, naučte se správně používat apostrof místo našeho českého dlouhého nabodeníčka (čárky nad dlouhým písmenem). Na české klávesnici jde o znak, který napíšete většinou kombinací klávesy SHIFT+klávesa v rohu u pravého shiftu a enteru.

Pondělí, 12. června 2017, 20:22Odpovědět

Kavárna Savoy v prosinci zavře, přesune se do ní veganská restaurace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.