Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o Noc kostelů v Brně byl enormní, svatostánky navštívilo sto tisíc lidí

Zájem o páteční Noc kostelů v Brně byl veliký. Do 43 církevních staveb přišlo odhadem 100.000 lidí, další tisíce lidí navštívily kostely v brněnské diecézi, celkem jich bylo přístupných 180. Velký zájem byl také o novinku, což byla jízda speciální tramvají okolo historického centra. Zastavovala u jednotlivých kostelů a lidé mohli rozprávět s biskupem Vojtěchem Cikrlem a několika dalšími osobnostmi veřejného života.

V pátečním pozdním odpoledni vyrazily ke kostelům převážně děti s rodiči. „Byly pro ně připravené soutěže, tvůrčí programy, hry a divadelní představení. Z Moravského náměstí mohly dvojice dětí již poosmé vyrazit do pátrací soutěže pro malé detektivy," uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Dospělí měli největší zájem kromě jízdy tramvají o místa, která jsou obvykle nepřístupná. Například kostelní věže, ale i kůry, sakristie, rajské zahrady či krypty. Lidé si mohli poslechnout varhanní koncerty, nebo naopak v některých kostelech rozjímat pouze při svitu svící, případně ještě za doprovodu varhan.

„Letošní Noc kostelů se v brněnské diecézi velmi vydařila a lidé byli spokojení. Po několika propršených letech vyšlo i počasí, díky kterému lidé měli například velmi dobrý rozhled z věží," uvedla Jandlová.

Zdroj: ČTK

Štítky Noc kostelů, kostel, Brno, Vojtěch Cikrle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o Noc kostelů v Brně byl enormní, svatostánky navštívilo sto tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.