Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Archeologické vykopávky v areálu Vlněny dosáhly až k pravěku

Archeologické vykopávky v areálu bývalé textilní továrny Vlněna v Brně už na některých místech dosáhly až na pravěké vrstvy. Odborníci našli doklady osídlení tohoto místa z doby bronzové a laténské.

„Poslední měsíc stále sondujeme ve čtvercové síti splachové vrstvy z pravěkého období, pod nimiž jsou do podloží zahloubeny ojedinělé sídlištní objekty. Nálezy spadají do doby bronzové a doby laténské. Do zmiňovaných vrstev bylo později zahloubeno několik objektů, jako jámy po kůlech, liniové žlaby, které je možné datovat do středověkého období," uvedl Ivan Čižmář z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Rozsáhlý prostor zahrnuje i zajímavé novodobé nálezy, například pokračování přeložky Svrateckého náhonu z let 1840 až 1953 a staršího náhonu, který zatím odborníci datovali mezi 15. a 19. století.

„V následujících týdnech budeme provádět sondáže do zásypu náhonu, při kterých očekáváme zajímavé nálezy. Vykopávky ještě budou nějakou dobu probíhat. Plocha, kterou je třeba prozkoumat, je obrovská a potrvá ještě dlouho, než se ji podaří stavebníkům snížit na námi požadovanou úroveň," uvedl Čižmář.

Archeologové zkoumají areál brněnské Vlněny od konce loňského roku. V první fázi našli stopy po keltském osídlení z období od roku 150 do 50 před naším letopočtem. Areál bývalé Vlněny vlastní developer CTP. Loni v létě zahájil demolici většiny budov. Místo nich postaví moderní komplex administrativních budov. Práce mají trvat deset až 12 let a kancelářské budovy se budou stavět podle poptávky trhu.

Areál vznikal postupně. Původně šlo o několik menších textilních podniků, které srůstaly do jednoho komplexu známého jako Vlněna. Až do roku 1941 patřila továrna židovské rodině Stiassni. Po válce podnik fungoval ve znárodněném průmyslu, výroba skončila v roce 1997 a od té doby areál chátral.

Zdroj: ČTK, ÚAPP

Štítky Brno, Vlněna, CTP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologické vykopávky v areálu Vlněny dosáhly až k pravěku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.