Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně ve středu začaly Evropské hry handicapované mládeže

Evropské hry handicapované mládeže Emil Open 2017 začaly ve středu v Brně, potrvají do neděle. Přijelo 714 účastníků ze 16 zemí světa. Z toho 449 bude amatérských i profesionálních sportovců a 265 členů doprovodu. K dispozici bude i 140 dobrovolníků pro hladký průběh her. V tiskové zprávě to za pořadatele uvedla Petra Ivánková. Podle ní bude jednou z hvězd akce paralympijský šampion z brazilského Ria de Janeiro v plavání a světový rekordman na 50 metrů znaku Arnošt Petráček. Raritou bude páteční slaňování hotelu vozíčkáři.

Účastníci budou soutěžit ve čtyřech klasických sportech, kterými jsou atletika, plavání, stolní tenis a golf. Na programu bude ale i sport podobný hře petanque, který nese název boccia.

Připraven je i doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na koncert kapely The Tap Tap, vystoupení herců z Městského divadla Brno či návštěvu brněnské hvězdárny a Zoo Brno. Jednou z nejlákavějších akcí bude slaňování vozíčkářů z hotelu Voroněž, které se uskuteční v pátek 9. června od 11 hodin.

„Jsem rád, že Brno má tu čest hostit tak významnou akci, jako jsou Evropské hry handicapované mládeže. Sportovci, kteří zde poměří své síly, už se dokázali postavit nepřízni osudu. Tím nás inspirují,“ řekl na zahájení her primátor města Brna Petr Vokřál.

Organizátorem akce je Nadační fond Emil, který je známý především právě pořádáním sportovních událostí. Posláním akce je dát handicapovaným dětem a mládeži od desíti do šestadvaceti let šanci ukázat, co v nich je, pomoci jim překonat jejich vlastní bariéry a získat sebevědomí.

„Evropské hry pomáhají sportovcům formovat a udržovat nová přátelství. Mohou si mezi sebou vyměnit zkušenosti a vzájemně se inspirovat pro další život,“ uvedla předsedkyně správní rady Nadačního fondu Emil Jana Procházková.

Ambasadory projektu Emil Open 2017 jsou herec a moderátor Jan Kraus a paralympijský vítěz a mistr světa Jiří Ježek. Jan Kraus uvedl zahajovací večer her na náměstí Svobody svou talk show. Jiří Ježek bude na stejném místě k vidění ve čtvrtek na akci TOP SPEED, kde si každý bude moci poměřit své síly na úseku 300 metrů nejen s ním, ale i s nejlepšími brněnskými dráhaři.

Zdroj: MMB, ČTK

 

Štítky Brno, paralympijské hry, Arnošt Petráček, Petra Ivánková, Rio de Janeiro, Jan Kraus, Jiří Ježek, The Tap Tap, Městské divadlo Brno, Zoologická zahrada Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně ve středu začaly Evropské hry handicapované mládeže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.