Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Běžci v Lužánkách přispěli na útulky pro pejsky dohromady sedmdesát tisíc korun

V neděli bylo v lužáneckém parku pořádně živo! Desítky pejsků a jejich páníčků, stovky běžců a milovníků pejsků přišly podpořit akci Běhejme a pomáhejme útulkům. Startovné byla symbolická stokoruna. Dohromady přispělo a po parku se proběhlo téměř šest set registrovaných běžců. A výtěžek byl na první ročník naprosto parádní. Brněnské útulky Dejte nám šanci a Dočasky.cz si rozdělí necelých sedmdesát tisíc korun.

V článku z neděle jsme psali o tisícovce lidí, kteří přišli v neděli podpořit útulky pro pejsky. Šlo však o nepřesnost, jež vznikla na místě, počet registrovaných běžců se blížil k šesti stovkám. I tak jde ale o úspěch, který nikdo před týdnem či dvěmi nemohl čekat.

Organizátorky počítaly s několika desítkami, stovkou či maximálně dvěma stovkami lidí. Skutečnost byla však o mnoho příjemnější. „Výsledek naprosto předčil naše očekávání. Je to skvělé, jsme nadčeni a všem moc děkujeme,“ poděkovala jedna z organizátorek Alena Jelínková z organizace Psí hvězda.

„Jsem neuvěřitelně vděčná za celou organizaci a nápad samotný, bez kterého by akce nevznikal. Smekám všem, kteří se podíleli nebo přišli a přispěli. Na první ročník je taková účast nádhernou záležitostí, děkujeme" prohlásila Andrea Černá, zakladatelka Dočasky.cz

Po odečtení některých základních nákladů na akci si Dočasky s Dejte nám šanci připíšou každý přes třicet tisíc korun. Využití pro peníze mají útulky víc než dost.

„Na první ročník to bylo neskutečné. Z té účasti jsme opravdu nadšeni," svěřila se majitelka útulku Dejte nám šanci Eliška Vafková. „Už teď jsme zaplatili několik faktur, koupili jsme pro pejsky dvě stě kilo masa, další faktury čekají na zaplacení. Peníze na chvíli pokryjí náklady a co zbyde, v budoucnu nám moc pomůže. Všem zúčastněným nesmírně děkujeme," dodala Vafková.

Psí Jekkyl & Hyde

„Těch možností, jak vybrané peníze využít je tu opravdu spoustu. Jednak rozšiřujeme a budujeme lepší zázemí pro pejsky. To se týká plotů, výběhů, kotců, což jsou nákladné záležitosti. A především pak pomoc konkrétním pejskům, kterých u nás mám dvacet, Navíc nám v posledních dnech přibyly další dva nové přírůstky malá fenečka a několikaměsíční pejsánek, který je bohužel ve velmi zanedbaném stavu," dodala Černá.

Jedním z pejsků, o kterého se v Dočaskách starají, je bull teriér Herry. „Ve chvílích, kdy je mu dobře, je Herry miláček. Pes, kterého by každý chtěl mít. Bohužel se u něj začaly objevovat záchvaty, které dosud nikdo nebyl schopen vysvětlit," prozradila Černá. 

Herry často třese hlavou, spí v pozici kůzlete (stočený do kotoulu s hlavou mezi předními) a ze spánku „vystřelí“. Při většině výpadů točí hlavu do stran a nahoru. „Lékaři potvrzují, že tělo je zdravé, Herryho stavy se mění ze dne na den, je nevyzpytatelný a několikrát už bez výstrahy napadl jiného psa, nenecháváme ho bez dozoru a jeho adopce nepřipadá v úvahu. Kontaktovaly nás téměř dvě desítky bývalých majitelů psů bull plemen, u nichž se podobné chování objevilo, stupňovalo, vyvrcholilo pokousáním člověka a psi byli utraceni s diagnózou syndromu NZA (Náhlý záchvat agrese)," popsala majitelka.

Jeho léčba už stála Dočasky desítky tisíc. Pokud by se však podařilo vysvětlit, co stojí za Herryho záchvaty, zachránilo by to život nejen jemu, ale stalo by se to odrazovým můstkem pro majitele dalších psů, kteří zápasí se stejnými potížemi. Herry může v budoucnu zachránit spoustu psích životů. Více o Herryho příběhu najdete na stránkách Dočasky.cz.

Foto Martin Šeda

Štítky Lužánky, Andrea Černá, peníze, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běžci v Lužánkách přispěli na útulky pro pejsky dohromady sedmdesát tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.