Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Víc než tisíc lidí podpořilo v Lužánkách útulky pro pejsky v nouzi

Zaběhat si a pomoci našim věrným čtyřnohým kamarádům. Takový plán na nedělní odpoledne zvolilo na dvanáct set Brňanů. Akce Běhejme a pomáhejme útulkům se v Brně uskutečnila poprvé. Zájem veřejnosti organizátory nadchnul. Výtěžek běhu půjde organizacím, které pomáhají pejskům v nouzi.

Pro neznalého to musel být šok. Lužánecký park se totiž během nedělního odpoledne proměnil v místo setkání více než tisícovky pejskařů. „Čekali jsme pár desítek, sto, maximálne dvě stě lidí. Tohle je úžasné. Máme radost, moc nám to pomůže," řekla jedna z organizátorek Eliška Vafková, majitelka hospicu pro pejsky v nouzi Dejte nám šanci.

Na začátku byl jednoduchý nápad a třicet účastníků

Akce Běhejme a pomáhejme útulkům se v Brně konala poprvé. Praha už zažila několik ročníků. Autorem projektu je Petr Sokolík, na začátku byla jen vůle pomoci a jednoduchý nápad. „Před několika lety jsem si řekl, že by bylo dobré nějak pomoci útulkům. Sehnali jsme z různých supermarketů základní potravu pro psy a věnovali je útulku. V zápětí jsme zjistili, že útulku pomůžou více peníze. S kamarády jsme se rozhodli uspořádat běh, kde dá každý sto korun a výtěžek věnujeme útulkům," popsal začátky Sokolík.

Na první běh v roce 2014 přišla zhruba třicítka lidí. O rok později tři sta, rok nato osm stovek a letos dva tisíce. „Rozrostli jsme se i do dalších měst. Letos jedeme do devíti měst republiky. Akce mají úspěch, lidé chtějí pomáhat všude a to je skvělé," děkoval zakladatel spolku Běhejme a pomáhejme útulkům.

Sport spojuje. Pejskům pomůže i část peněz z fotbalového turnaje legend

Se svou fenkou křížence labradora a jezevčíka dorazil také bývalý útočník brněnské Zbrojovky Petr Švancara. „Sám jsem pejskař a proto jsem strašně rád, že jsou mezi námi takoví lidé, kteří chtějí pomáhat a organizovat takovéto akce. Jsou to srdcaři. Proto jsem se rozhodl podpořit a věnovat část peněz z prodaných vstupenek na sobotní souboj legend zdejším útulkům," prozradil Švancara.

Dobře cílená pomoc

Přesná výše výtěžku z běhu bude známa v týdnu. Peníze poputují napůl útulkům Dejte nám šanci a Dočasky.cz, které se starají o pejsky v nouzi. „Peníze ze startovného použijeme na veterinu, na krmení a všechno, co je potřeba okolo útulku," prozradila Vafková z útulku Dejte nám šanci.

„Finance z akce pomůžou nejen přímo pejskům, ale obecně se díky ní zviditelní i naše jiné činnosti– osvěta v rámci adoptování útulkových psů, pomoci hledání dočasných a trvalých domovů pro pejsky, celoplošné čipování pejsků apod." uvedla jedna z organizátorek Barbora Poláková z organizace Dočasky.cz.

„S Petrem Sokolíkem jsme domluveni, že akci určitě zopakujeme. Očividně má úspěch a doufáme, že v budoucnu bude mít ještě větší, třeba i v dalších městech. Budeme rádi, když bude psí hvězda zářit nejen nad Brnem, ale i nad celou Českou republikou." uzavřela spoluorganizátorka akce Alena Jelínková z organizace Psí hvězda, která útulky podporuje.

Foto Martin Šeda

Štítky Brno, Lužánky, peníze, Petr Švancara, Praha, Barbora Poláková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víc než tisíc lidí podpořilo v Lužánkách útulky pro pejsky v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.