Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na brněnském výstavišti dnes začal veletrh vojenské techniky IDET. I přes nevoli aktivistů

Na brněnském výstavišti dnes začíná mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET a k tomu přidružené akce. Celkem bude v Brně vystavovat 518 firem z 31 zemí. Znamená to mírný nárůst oproti roku 2015, kdy se akce konala naposledy. Proti akci protestují aktivisté.

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše má akce zvýšenou zahraniční účast. "Impulsem pro vystavovatele byly ohlášené investice ze strany armády. Vystavovatelé se těší na případné objednávky," uvedl Kuliš. Česká armáda plánuje v nejbližších letech nákupy za desítky miliard korun. Jde například o nákup nových bojových vozidel pěchoty. Tendr bude stát více než 50 miliard korun. Resort plánuje i modernizaci 33 samohybných houfnic Dana.

K největším vystavovatelům letos patří Czechoslovak Group, Omnipol, STV Group, VOP CZ Agados nebo ERA. Do Brna se chystá například zbrojovka BAE Systems, jejíž bojové vozidlo je mezi dalšími v hledáčku české armády. BAE Systems kromě něj na veletrhu představí modely samohybné houfnice M109A7 a dělostřelecký systém Archer, který je zabudován do 8x8 podvozku českého výrobce Tatra. Největší zahraniční účast na veletrhu chystá Turecko.

Firmy předvedou také novinky. Například česká společnost Agados, která patří k největším výrobcům přívěsných vozíků v ČR, pokřtí mobilní polní kuchyni PK4 (Kaga).

Aktivisty bojují proti veletrhu

Proti veletrhu pravidelně protestují aktivisté. Hnutí Nesehnutí požaduje, aby Brno veletrhu přestalo poskytovat své prostory. Podle aktivistů zbraně z obchodů uzavřených na veletrhu končí také v rukou diktátorů nebo v oblastech ozbrojených konfliktů.

Veletrhy Brno s argumenty aktivistů nesouhlasí, veletrh považují za obranný, ne zbrojařský. V pořadí 14. veletrh bezpečnostní techniky IDET doplňuje 18. veletrh požární techniky PYROS a 9. veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET.

Zdroj: ČTK

Foto: Marek Berger
 

Štítky veletrh, Brněnské výstaviště, IDET, Brno, technika, Armáda České republiky, BAE Systems, Veletrhy Brno, Czechoslovak Group, Omnipol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnském výstavišti dnes začal veletrh vojenské techniky IDET. I přes nevoli aktivistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.