Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zemana v Brně nepřivítala část krajských zastupitelů. Prezident se opřel do zelených aktivistů

Část jihomoravských krajských zastupitelů nepřivítala dnes dopoledne prezidenta Miloše Zemana při jeho návštěvě krajského úřadu v Brně. Chyběli koaliční zástupci TOP 09 s Žít Brno, opoziční Zelení a lidovci s výjimkou bývalého hejtmana Stanislava Juránka. Zastupitelé odůvodnili absenci tím, že nesouhlasí se Zemanovým chováním. Prezidenta poprvé na úřadě přivítal v roli hejtmana Bohumil Šimek (ANO). Zeman stráví na jižní Moravě tři dny.

TOP 09 s Žít Brno a později i lidovci a Zelení informovali už s předstihem o tom, že na setkání se Zemanem nepůjdou. Podle nich by měl spíš řešit vládní krizi a nedělat si kampaň před volbami, ale také nesouhlasí s jeho vystupováním. Uvedli například nerespektování ústavy, sprostá slova v médiích, kauzu Ferdinanda Peroutky nebo dětské porno v jeho počítači.

Pro zelené aktivisty bych vytvořil rezervaci, kam bychom se na ně jezdili dívat, prohlásil Zeman

Za prezidentem přišli zastupitelé z ANO, ČSSD, ODS, Starostů pro Jižní Moravu, KSČM nebo SPD-SPO.Na debatě se zastupiteli se pak Zeman opřel do zelených aktivistů. Na dotaz zastupitele Lubomíra Španěla (SPD-SPO), zda by prezident aktivistům blokujícím stavbu komunikací sebral řidičský průkaz, prezident uvedl, že sebrání řidičáků je mírnější varianta, ale navrhoval by krutější v podobě vytvoření rezervace pro zelené aktivisty. „Rezervaci by tvořila divočina bez elektřiny, kanalizace a vodovodu. Kdyby si chtěli zatopit, museli by pokácet strom. A my bychom pořádali do této rezervace exkurze, abychom zjistili, jak se chovají lidé, kteří dokázali právě zde v Brně otravovat život všem ostatním normálním lidem," uvedl Zeman.

Podle něj se zelení aktivisté vyznačují i tím, že požadují výpalné. „Čili je to 'pokud nedostaneme sponzorský dar, podáme na vás žalobu'. Důkazem jsou Děti země v čele s panem Patrikem (předseda Miroslav Patrik). Podali 26 žalob na dostavbu dálnice D8 v Ústeckém kraji. Výstavba úseku 15 kilometrů proto trvala asi 20 let," řekl Zeman.

Kromě zastupitelů se dnes Zeman setká i se zástupci hasičů a policie a podepíše se do krajské pamětní knihy. Odpoledne se podívá do ivančické nemocnice, za vedením města a poté bude mít debatu s občany.

V úterý má prezident v plánu návštěvu společnosti Jihomoravská armaturka v Hodoníně a poté zamíří do Kozojídek, vesnice roku Jihomoravského kraje 2016. Bude tam debatovat s lidmi stejně jako posléze ve Veselí nad Moravou. Poslední den svého pobytu Zeman zahájí veletrhy IDET na brněnském výstavišti, navštíví společnost ABB a setká se v Kuřimi s představiteli i obyvateli města.

Zeman zavítal na jižní Moravu jako prezident počtvrté. Naposledy to bylo ještě za minulého vedení v roce 2016. Tehdy byl hejtmanem sociální demokrat Michal Hašek, kterého prezident nazýval svým přítelem.

Zdroj: ČTK

Štítky Miloš Zeman, Brno, Jihomoravský kraj, ANO 2011, TOP 09, Žít Brno, Bohumil Šimek, Stanislav Juránek, Miroslav Patrik, Ferdinand Peroutka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemana v Brně nepřivítala část krajských zastupitelů. Prezident se opřel do zelených aktivistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.