Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ohňostroj nad Špilasem odstartuje zítra jubilejní dvacátý ročník Ignis Brunensis

Čtyři ohňostroje od zahraničních tvůrců a jeden od českých budou soutěžit od 3. do 17. června v jubilejním dvacátém ročníku brněnské přehlídky Ignis Brunensis. Festival odstartuje zítřejší ohňostroj nad Špilberkem. Všechny ohňostroje začínají ve 22:30, soutěžní se budou odpalovat na Brněnské přehradě. Každému ohňostroji na přehradě bude předcházet odpolední a večerní hudební festival RegioJet Music Fest.

Na jubilejní dvacátém ročníku se představí Rakušané, Němci, Španělé a také mezinárodní tým Švýcarů s Číňany. Ke dvacátému výročí letos lidé uvidí o jeden ohňostroj více. „Brněnský festival se řadí mezi největší ohňostrojné akce v Evropě i ve světě, jako jsou v Cannes, Montrealu, Hannoveru či na Macau," řekl na tiskové konferenci organizátorů Jiří Morávek. Ve světe je podle něj festival mimořádně oceňovaný za výbornou kooperaci organizace, bezpečnostních složek a integrované dopravy.

„Za dvacet let byla průměrná návštěvnost 150 tisíc lidí. Rekordní účast byla podle ohledů loni na vítězném ohňostroji španělského týmu, který shlédlo 210 tisíc lidí," dodal Morávek. Vzhledem k tomu, že na přehradu obvykle míří desítky tisíc lidí tedy pořadatelé apelují  na diváky, aby co nejvíce využívali veřejnou dopravu.

Mňága a Žďorp, Anna K., Lenny, Tata Bojs a dvě desítky dalších umělců. Vše zdarma

Před každým ohňostrojem se letos lidé mohou zúčastnit také hudebního festivalu RegioJet Music Fest. V Rakovecké zátoce se bude každou středu začínat v 16:00, o sobotách už o hodinu dříve. Bohatý hudební program končí těsně před ohňostrojem. Na místě budou tři desítky stánků s pivem či vínem a dvacet stánků s jídlem.

Poslední ohňostroj odpálený ze Špilberku je naplánovaný na 24. června. Od pátku až do 25. června se v Brně uskuteční řada dalších kulturních a zábavních akcí pro děti i pro dospělé. Podrobný program naleznete na stránkách Ignis Brunensis. Každý z ohňostrojů vám Drbna představí v den konání.

Parní lokomotiva se požene po Poříčí, do centra vyjedou historické šaliny, trolejbusy a autobusy

Součástí festivalu je i akce Dopravní nostalgie. Její netradiční novinkou jsou jízdy parní tramvaje a především parního vlaku po vlečce na výstaviště. Koleje vedou ulicí Poříčí a vlaky už po ní téměř deset let nejely.

„Vlak pojede třikrát za den z Králova Pole, zastaví na Lesné a v Židenicích a dále pojede na Dolní nádraží, kde začíná vlečka. Z jedné strany bude parní lokomotiva přezdívaná Skaličák, z druhé strany bude motorová lokomotiva. Zejména na Poříčí uprostřed čtyř pruhů silnice to bude velmi netradiční podívaná" řekl Květoslav Havlík ze společnosti Kordis JMK.

Zdroj: ČTK

Foto: Robert Vystrčil, Ignis Brunensis , Petr Olša
 

Štítky ohňostroj, Ignis Brunensis, festival, RegioJet, Špilberk, Brněnská přehrada, Jiří Morávek, Evropa, Macao, Hannover

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohňostroj nad Špilasem odstartuje zítra jubilejní dvacátý ročník Ignis Brunensis  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.