Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Omilostněný Jiří Kajínek je na svobodě. Nejdříve se chci nadechnout, řekl

Doživotně odsouzený vězeň Jiří Kajínek je po více než dvou desítkách let na svobodě. Do rýnovické věznice dorazil dnes necelou hodinu po poledni dokument s milostí od prezidenta republiky Miloše Zemana. Na avizované propuštění mediálně nejsledovanějšího českého vězně čekali před zařízením novináři už od minulého čtvrtka.

„Mohu potvrdit, že na základě příslušných dokumentů ředitel věznice Rýnovice vydal pokyn k zahájení služebních úkonů z souvislosti s propuštěním vězněné osoby," řekla hodinu po poledni mluvčí věznice Monika Králová.

Podle ní Kajínek poté absoloval několik standardních procedur a pak mohl být propuštěn. „Vyzvedne si ve skladu své osobní věci, budou mu vydány doklady a finanční hotovost," dodala.  

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek strávil za mřížemi 23 let. Média na sebe upozornil útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Zeman už dříve uvedl, že k milosti pro Kajínka připojí sedmiletou podmínku, „aby reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení."

Na dodržování podminky by měl dohlížet plzeňský Krajský soud. „Vyjde-li najevo, že omilostněný podmínku nedodržuje, provede soud potřebné šetření i před uvedenou lhůtou a předloží výsledky šetření prezidentu republiky, a to prostřednictvím ministerstva spravedlnosti,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi souhlasí s milostí pro Kajínka 54 procent lidí, proti je 36 procent. 

Jiří Kajínek opouští brány rýnovické věznice

Mluvčí věznice oznámila přijetí milosti

Připravujeme bližší informace

Jak šel čas v případu Kajínek

30. května 1993 Jiří Kajínek, v té době na útěku z vězení (odsouzen byl za loupežné přepadení policistů se zbraní v ruce a krádež jejich vozu), zastřelil pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele a jeho bodyguarda, další bodyguard jako jediný střelbu přežil. Vraždu údajně objednal další podnikatel.

8. února 1994 Kajínka dopadla pražská zásahová jednotka.

29. září 1995 Kajínek byl obžalován z dvojnásobné vraždy.

23. června 1998 Krajský soud v Plzni uznal Kajínka vinným z dvojnásobné nájemné vraždy a pokusu o vraždu a odsoudil ho na doživotí. Vinu Kajínek nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti.

23. února 1999 Vrchní soud v Praze Kajínkův trest potvrdil.

29. října 2000 Kajínek uprchl z věznice Mírov na Šumpersku. Policie ho zadržela 8. prosince 2000 v Praze 5.

Září 2002 Kajínek podal žádost o milost prezidentu Václavu Havlovi. Ministr spravedlnosti Rychetský milost nedoporučil.

Říjen 2003 Kajínkův právní zástupce se obrátil kvůli nesrovnalostem v kauze na úřad ombudsmana. Ten uvedl, že soudní rozhodnutí přezkoumávat nebude.

26. ledna 2004 V kauze se objevil nový svědek. Televizi Nova řekl, že z cely viděl střelbu pod věznicí Bory. Svědek, tehdejší vězeň, vylíčil okolnosti zločinu jinak, než je popsaly v rozsudku soudy. Kajínek vzápětí požádal o obnovu procesu.

8. dubna 2004 Inspekce ministra vnitra opětovně neprokázala podezření, že někdo z policistů byl zapleten do nájemných vražd.

23. září 2004 Plzeňský krajský soud zamítl Kajínkovu žádost o obnovu procesu.

21. února 2005 Vrchní soud v Praze zrušil verdikt plzeňského soudu a vrátil mu věc k novému projednání.

4. srpna 2010 Premiéru měl celovečerní film Kajínek, inspirovaný příběhem Jiřího Kajínka.

28. března 2011 Senát Krajského soudu v Plzni zamítl žádost Kajínkova advokáta o obnovu procesu. Verdikt posléze potvrdil Vrchní soud v Praze i Ústavní soud.

8. února 2015 Prezident Miloš Zeman řekl, že Kajínek by měl mít šanci hájit se znovu před soudem. Jeho případ by pak měl přezkoumat jiný trestní senát než plzeňský, řekl Zeman.

23. července 2015 Krajský soud v Plzni zamítl Kajínkovu žádost o obnovu procesu. V září pak Vrchní soud v Praze zamítl jeho stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Plzni.

6. dubna 2017 Prezident Miloš Zeman řekl, že vážně uvažuje o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi. Podle prezidenta je Kajínek ve vězení dlouho a existují pochybnosti o jeho vině.

11. května 2017 Prezident Zeman oznámil, že Kajínek dostane ve druhé polovině května milost.

23. května 2017 Zeman udělil Kajínkovi milost, Kajínek bude propuštěn z rýnovické věznice.

Michael Daněk, Luboš Vrabec, ČTK

Štítky Jiří Kajínek, Miloš Zeman, Vrchní soud v Praze, Krajský soud v Plzni, věznice, vražda, Václav Havel, Rýnovice, Jiří Ovčáček, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omilostněný Jiří Kajínek je na svobodě. Nejdříve se chci nadechnout, řekl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.