Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pouť smíření připomněla oběti poválečného odsunu, v Brně proti ní protestovalo asi třicet lidí

Na tři stovky lidí se vydalo v sobotu po desáté hodině z Pohořelic směrem na Brno na Pouť smíření. Jejich cestě předcházely modlitby v češtině i němčině a chvíle pietního ticha. Šlo o připomínku obětí poválečného odsunu německy mluvícího obyvatelstva z Brna. Lidé se mohli přidat i cestou, na Mendlovo náměstí v Brně jich dorazilo okolo pěti stovek. V Brně proti pochodu protestovaly zhruba tři desítky lidí.

Letošní pouť zahájilo shrnutí událostí z května roku 1945 a modlitba u kříže na místě hromadného hrobu obětí pohořelického sběrného tábora. Poté se poutníci vydali směrem po trase tehdejšího pochodu přes Ledce, Rajhrad a
Modřice na Mendllovo náměstí v Brně, kde se konal pietní akt, zapálení svíček u památníku vyhnaným obyvatelům Brna.

Kratší či delší díl Pouti smíření letos spolu s českými, rakouskými a německými občany šli také potomci židovských rodin Löw-Beer, Tugendhat a Stiassni, jejichž předkové před nebo při začátku okupace stačili opustit Brno, aby si tak zachránili životy.

„V rámci Evropy si stále více musíme uvědomovat, že patříme dohromady. Co nás musí spojovat, jsou vztahy mezi lidmi,“ zdůraznil v poděkování poutníkům primátor Petr Vokřál.

Už v roce 2006 se skupina studentů vydala na první pietní pochod ve stopách odsunutých. „Od samého začátku je smyslem těchto akcí připomenout tehdejší události, vrátit je na mentální mapu Brňanů, protože byly zapomenuté nebo potlačené desítky let, a to se rozhodně podařilo," uvedl za pořadatele Jaroslav Ostrčilík, který byl u všech ročníků akce. „Od roku 2015 průvod jde v opačném směru, z Pohořelic do Brna jako symbolika smíření a společné budoucnosti," doplnil.

Pochod dorazil k Mendlovu náměstí podle předpokladu asi v 18:15. Musel projít kolem zhruba tří desítek protestujících, kteří na účastníky pochodu například volali, aby se vrátili zpátky do Říše.

Zdroj: MMB, ČTK

Štítky Brno, Pohořelice, Petr Vokřál, Ledce, Rajhrad, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouť smíření připomněla oběti poválečného odsunu, v Brně proti ní protestovalo asi třicet lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.