Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pouť smíření připomene oběti poválečného odsunu

 Z Pohořelic na Brněnsku dnes dopoledne opět po roce vyjdou lidé na třicetikilometrovou Pouť smíření do Brna, aby si připomněli oběti poválečného odsunu německy mluvícího obyvatelstva z Brna. Akce se koná jako součást festivalu Meeting Brno, jehož tématem je letos jednota v rozmanitosti.

Pořadatelé očekávají, že se v Pohořelicích sejde stejně jako loni zhruba 200 lidí. Pouť zahájí pietní akt u kříže na místě hromadného hrobu obětí pohořelického sběrného tábora. Poté se poutníci vydají směrem po trase tehdejšího pochodu před Ledce, Rajhrad a Modřice na Mendlovo náměstí v Brně, kam mají přijít kolem 18:00. Zájemci se mohou k pochodu libovolně přidat cestou. Jaroslav Ostrčilík za pořadatele uvedl, že na Mendlovo náměstí by mohlo dojít 500 až 600 lidí.

Divoký odsun, který se v Brně odehrál 30. a 31. května 1945, dosud vzbuzuje dohady a polemiky o příčinách a průběhu události. Prakticky během jedné noci muselo z Brna odejít nejméně 19.500 Němců. Při pochodu směrem do Rakouska, který se někdy kontroverzně nazývá brněnský pochod smrti, zahynulo nejméně 1700 lidí. Podle sudetoněmeckých historiků bylo obětí 5000 až 10.000. Mnozí podlehli nemocem a vyčerpání, další se stali obětí násilí. Vyhnání -brněnských Němců představuje podle historiků stále těžko uchopitelnou událost, zejména pro silnou vrstvu nánosů různých verzí historické paměti.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, Pohořelice, Brněnsko, vysídlení Němců z Československa, Rajhrad, Modřice, Ledce, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouť smíření připomene oběti poválečného odsunu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.