Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTOGALERIE: Proti Zemanovi a Babišovi se na Svoboďáku opět protestovalo, účast byla nižší

Týden po prvních demonstracích naplnily náměstí několika krajských měst stovky, někde tisíce lidí, kteří vystoupily proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Na náměstí Svobody se oproti čtyřem tisícům z minulého týdne sešlo ve středu zhruba tisíc lidí. Nejhojnější účast je opět v Praze, k 18:30 bylo na Václavském náměstí podle organizátorů šest až sedm tisíc lidí.

V Brně ve středu někteří lidé opět přišli vybaveni transparenty s různými hesly, například "Bylo by skvělé mít prezidenta, který respektuje ústavu a ví, co říká", "Učím své děti, že lhát se nemá. Co učíte své děti Vy, Andreji?". K vidění byl ale i nápis "Stydím se za svého prezidenta" nebo "Jsme občané ČR, ne zaměstnanci Agrofertu." Mezi lidmi byl i muž s maskou Zemana a transparentem "Ústava je mi putna." Před davem vystoupilo několik řečníků, kteří se kritizovali jak prezidenta za jeho otálení s odvoláním Babiše, tak ministra financí.

Zhruba stovka lidí dorazila do centra Olomouce. Někteří účastníci drželi v rukou transparenty, například s nápisy "Pravda není žádná kampaň" či "Hanba". Lidé ve svých projevech dávali najevo svůj nesouhlas s politikou i výroky prezidenta a ministra financí. Mezi účastníky demonstrace byl náměstek primátora Aleš Jakubec (TOP 09) či bývalý hejtman Oto Košta, který po svém odvolání vystoupil z ANO.

Na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové se na shromáždění, které pořádají občanští aktivisté, sešlo podle některých odhadů kolem osmi set lidí. Na transparentech byl například nápis "Nesměju se hradním bonmotům a neberu si účtenky EET" nebo "Pryč s koblihářem". Moc jsem se bál, že vám to bude jedno, že nepřijdete, ale děkuju, že společně pošleme zprávu, že to Hradci Králové není jedno," řekl jeden z organizátorů hradecké demonstrace
Pavel Vrbický.

Nevelkou účast měla ostravská demonstrace. Na centrální Masarykovo náměstí přišla podle policie zhruba stovka protestujících, mezi nimi i někteří regionální politici. Dnes se ale v moravskoslezské metropoli koná další protestní akce nazvaná Demokracie nepočká.

Několik stovek lidí lidí se shromáždilo i na náměstí v Českých Budějovicích. V porovnání se stejnou akcí před týdnem byla účast nepatrně nižší. Řečníci, kteří se na pódiu vystřídali, nabádali lidi, aby více chodili k volbám a aktivněji se zapojili do politického života. Více informací v článku Budějcké Drbny.

Jak psala Liberecká Drbna, před radnicí v Liberci se v podvečer sešlo kolem 200 lidí, aby vyjádřili nespokojenost s politickou situací v zemi, vystupováním prezidenta a prací Andreje Babiše. Neptunovu kašnu ozdobily vlajky Tibetu, ČR a EU. "Jsme znepokojeni vývojem a směřováním České republiky," zaznívalo ve vystoupeních řečníků prokládaných písněmi Karla Kryla. Průběh byl klidný. 

Lidé se sešli také v Uherském Hradišti. Na akci zorganizovanou studenty přišlo zhruba 200 lidí.

Demonstrace ve všech městech mají opět název s názvem Proč? Proto! Protest je v podstatě reakcí na Babišův inzerát v celostátních denících z předminulého týdne, v němž ministr tvrdil, že se ho chtějí vládní partneři zbavit. Inzerát byl uveden titulkem Proč? a Babiš na něm byl vyobrazen s přelepenými ústy.

O Babišův odchod z vlády usiluje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zejména kvůli nejasnostem kolem Babišova podnikání. Babiš obvinění na svou adresu odmítá, označuje je za kampaň. Prezident Zeman zatím premiérově návrhu na Babišovo odvolání nevyhověl. Ve středu se ale Sobotka a Babiš shodli na kandidátovi, který by měl Babiše v čele ministerstva financí nahradit. Má to být předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO), někdejší šéf české pobočky Microsoftu.

Zdroj: ČTK

Foto: Tomáš Hrivňák

Štítky Andrej Babiš, Miloš Zeman, demonstrace, Brno, Praha, Česko, Václavské náměstí, nápis, Bohuslav Sobotka, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Proti Zemanovi a Babišovi se na Svoboďáku opět protestovalo, účast byla nižší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.