Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Divocí koně se v Podyjí zatím neprohánějí, mohli by dorazit v červnu

Divocí koně se v Národním parku Podyjí na Znojemsku měli prohánět už letos na jaře, nový termín je ale červen. Zkomplikovalo se totiž jednání s některými z majitelů pozemků. Prohlásila to Markéta Dušková ze společnosti Beleco. Společnost získala grant na pětiletou péči o přírodu.

Vše jsme měli předjednané, ale nastaly komplikace s některými majiteli ozemků. Týká se to především cest vedoucích v národním parku. Projekt se proto zpozdil," uvedla Dušková.

Podle ní se věc ještě řeší, ale koně by měli do Podyjí dorazit pravděpodobně v červnu, tedy před letními horky. „Pokud by to nevyšlo, tak bychom pak volili asi až září či říjen. Abychom je nepřeváželi ve vysokých teplotách," uvedla Dušková.

Koně na Znojemsko dorazí z Exmooru v Anglii. Udržovat budou celkovou plochu bezmála 70 hektarů, půjde o lokality Mašovická střelnice a Havranické vřesoviště. „Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a spásají i ty nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a motýly, kteří jsou na nich závislí," uvedl už dříve Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která má zavedení pastvy koní v Podyjí na starosti.

Dvě stáda divokých koní už jsou na pastvinách v bývalém vojenském prostoru Milovice ve středních Čechách, celkem spásají zhruba 160 hektarů. Kromě divokých koní tamní trávu spásají i zpětně šlechtění pratuři a také zubři.

Zdroj: ČTK

Štítky Národní park Podyjí, okres Znojmo, Anglie, Exmoor, Havranické vřesoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divocí koně se v Podyjí zatím neprohánějí, mohli by dorazit v červnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.