Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno nabízí handicapovaným mapu bezbariérových míst

Brno připravilo mapu bezbariérových míst pro handicapované. Zatím má asi 2000 bodů a bude se dál doplňovat. Mapa obsahuje detailní ikony, které budovy mají například bezbariérový vstup, výtah nebo bezbariérové WC. Červená místa naopak značí bariéry. Podnět do mapy budou moct zanést i lidé, pracovníci magistrátu ho ověří a v případě platnosti uveřejní. Portál s vysvětlivkami je česky i anglicky.

Mapa obsahuje informace o přístupnosti státních institucí, zdravotnických zařízení, kulturních památek, muzeí a galerií. Jsou v ní znázorněné i bezbariérové bankomaty, banky, hotely, lékárny, restaurace, kavárny a nákupní pasáže. Ukazuje ale i vyhrazená parkovací místa, zastávky a linky městské hromadné dopravy. Město na tom spolupracovalo s Dopravním podnikem města Brna i městskou společností Brněnské komunikace.

K vytvoření mapy pomohl tištěný atlas Brna. „Dělá se už asi deset let. Jeho aktuální verzi jsme překlopili do mapového portálu a budeme přidávat další podněty. Každý občan může ťuknout do mapy a nahlásit místo. Když nám napíše připomínku, hned se to tam neprojeví, ale naši pracovníci to zkontrolují na místě, nafotí to a vloží do systému," uvedl Hladík.

Podle něj chce město přidávat fotografie a odstraňovat červené položky, které značí bariéry. „Handicapovaní tak ušetří čas a nepříjemné chvíle při překonávání nepříjemných bariér. Každý si může mapu otevřít na internetu, ale i na chytrém telefonu," poznamenal Hladík.

U zastávek lze díky spolupráci s dopravním podnikem najít spoje MHD. „Dále budeme pracovat například na tom, aby vozíčkář mohl zadat, na které ulici se nachází, kam se chce dostat, a mapa mu nabídla, kudy se má vydat, aby nenarazil na bariéru. Mohou to využívat i maminky s kočárky nebo lidé sluchově a zrakově postižení," dodal Hladík.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna, Brněnské komunikace a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nabízí handicapovaným mapu bezbariérových míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.