Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zástupci kraje podepsali v Číně další memorandum o lázních v Pasohlávkách. Do září musí vzniknout projekt

Jihomoravský kraj nadále usiluje o vybudování lázeňského střediska v Pasohlávkách na Brněnsku, o kterém se jako o česko-čínském projektu mluví už od roku 2015. Zástupci kraje dnes v Číně podepsali s čínskou developerskou společností RiseSun memorandum o společném postupu. Dřívější memorandum mezi RiseSun a společností Thermal Pasohlávky vlastněnou krajem a obcí vypršelo. Do konce září musí vzniknout projektový záměr, o němž rozhodnou rada a zastupitelstvo kraje.

Podle dřívějších plánů mají lázně vzniknout za dvě miliardy korun na ploše asi 20 hektarů. RiseSun pověřila realizací investice vláda čínské provincie, která je partnerskou provincií kraje. „Představenstvo Thermalu Pasohlávky nedotáhlo projekt s čínským investorem do konce a nechalo to původní memorandum vypršet. Nebýt nynějších změn v představenstvu Thermalu Pasohlávky, projekt by pravděpodobně musel být realizován jinak a někým
jiným,"
uvedla hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO).

Podle ní nové memorandum podepsaly přímo kraj a RiseSun. „Budeme nadále jednat se zástupci investora o podobě projektu a jeho dalších podrobnostech," řekla Malá. Spolu s hejtmanovým náměstkem Romanem Hanákem (ČSSD) je součástí delegace, která doprovází na návštěvě v Číně prezidenta Miloše Zemana. „Zatím nelze říct, zda se to na 100 procent povede, ale máme nové memorandum o společném postupu. Do 30. 9. musí Thermal Pasohlávky a RiseSun předložit projektový záměr, o kterém rozhodne rada a zastupitelstvo kraje, zda budeme pokračovat. Projekt má celkově politickou podporu i podporu prezidenta," dodala Malá.

Nové memorandum chválí i bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD), za jehož působení vzniklo první memorandum. „Jsem rád, že nové vedení navázalo na naši práci a úspěšně dokončí jednání s čínským partnerem. Vedení kraje v tom má moji plnou podporu i důvěru, protože projekt významně pomůže jihomoravské turistice, cestovnímu ruchu i zaměstnanosti na Břeclavsku," uvedl Hašek.

Ve vymezeném prostoru v Pasohlávkách zatím žádné lázně nejsou, ale místo je na lázeňské budovy připravené. Kraj založil s obcí firmu Thermal Pasohlávky už v roce 2007 a společnost budovala pro lázeňskou zónu potřebnou infrastrukturu. Lázeňští odborníci však už v minulosti řekli, že stavba nebude jednoduchá. Problém spatřovali nejen ve stavbě samotné, ale i v nedostatku pracovních sil, poukazovali také na možný nedostatek přírodních zdrojů, které jsou základem pro lázeňskou činnost.

Pasohlávky leží asi 30 kilometrů jižně od Brna. Žije v nich zhruba 700 obyvatel. Obec je na břehu vodní nádrže Nové Mlýny a v jejím katastru jsou hydrotermální zdroje. V blízkosti je chráněná krajinná oblast Pálava a Lednicko-valtický areál. Okolí proto hojně navštěvují turisté.

Zdroj: ČTK

Vizualizace, foto: Pam Arch 

Štítky projekt, Pasohlávky, Čína, Thermal Pasohlávky a.s., lázně, Jihomoravský kraj, Brněnsko, Michal Hašek, ČSSD, Taťána Malá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci kraje podepsali v Číně další memorandum o lázních v Pasohlávkách. Do září musí vzniknout projekt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.