Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dobrovolníci uklidili břehy řek na Moravě, nasbírali 35 tun odpadu

Břehy řek a potoků na Moravě uklidilo v uplynulých týdnech na akci, kterou pořádal státní podnik Povodí Moravy, 1960 dobrovolníků. Vysbírali při ní 35 tun odpadků. Celkem se při této akci uklidilo 216 kilometrů břehů.

Oproti loňskému ročníku dobrovolníci našli na uklízených úsecích odhadem o čtvrtinu méně odpadu. Důvodů může být podle státního podniku víc. „Je možné, že si lidé z blízkého okolí uvědomili snahu dobrovolníků, kteří úklidu věnují už čtvrtý rok svůj čas, a začali se chovat ke svému okolí ohleduplněji. Druhým důvodem může být také opakované důkladné vyčištění míst, na kterých se odpad léta shromažďoval. V každém případě, ať je důvod jakýkoliv, nám tento fakt dokázal smysl akce," uvedl ředitel pro správu povodí státního podniku Antonín Tůma.

Největší rozdíl v množství vysbíraného odpadu zaznamenali dobrovolníci na jedenáctikilometrovém úseku řeky Moravy na Mohelnicku, kde sebrali půl tuny odpadu, zhruba o třetinu méně než loni.

Na akci nazvané My pro vodu - voda pro nás dobrovolníci najdou mnohdy kuriózní věci, například celé jízdní kolo, různé vysavače, televize, jednou se našla i zubní náhrada. Do úklidu se obvykle přihlašují organizované skupiny jako skauti, dobrovolní hasiči, rybáři nebo Hnutí Brontosaurus.

První ročník akce vyhlásilo Povodí Moravy v roce 2014, zúčastnilo se jí téměř 1300 dobrovolníků. Loni přišlo i přes deštivé počasí uklízet 2040 lidí, kteří posbírali 45,5 tuny odpadků a vyčistili asi 230 kilometrů břehů řek.

Zdroj: ČTK, Povodí Moravy
 

Štítky odpad, Morava, Povodí Moravy (státní podnik), státní podnik, Antonín Tůma, Hnutí Brontosaurus, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci uklidili břehy řek na Moravě, nasbírali 35 tun odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.