Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno včetně městských částí mělo loni rozpočet v plusu přes jeden a půl miliardy korun

Rozpočet města Brna včetně jeho 29 městských částí skončil v loňském roce v plusu skoro 1,6 miliardy korun. Příjmy činily přes 12,9 miliardy korun a výdaje více než 11,3 miliardy korun. Původně se přitom plánoval schodek. Město však mělo vyšší příjem z daní a na druhé straně nevyčerpalo všechny plánované výdaje. O zapojení volných zdrojů do rozpočtu rozhodne na dalších jednáních rada.

Zastupitelé Brna pravidelně v prosinci schvalují rozpočet pro samotné Brno a zároveň berou na vědomí celkový rozpočet statutárního města dohromady i s rozpočty jeho 29 městských částí. V prosinci 2015 se pro Brno i s městskými částmi počítalo s rozpočtem na rok 2016 s příjmy 11 miliard korun a výdaji 12,4 miliardy korun. „Závěrečný účet skončil v přebytku nejen kvůli nedočerpání výdajů, ale i příjmy byly daleko vyšší, než město původně očekávalo," uvedl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO).

Část výdajů nevyčerpalo město, část městské části. Brno například nevyčerpalo 270 milionů korun na investice, ale také nepřevedlo své společnosti Dopravní podnik města Brna přes 380 milionů korun. „Jsou to peníze, které město ušetřilo na základě opatření, že nedáváme podniku peníze dopředu zálohami jako v minulosti, ale až na základě uskutečněných služeb," doplnil Mrázek.

Část peněz z volných zdrojů zůstane městským částem, více než miliardu bude mít k dispozici město. „Zapojení těchto volných zdrojů do rozpočtu projedná rada na jednání 2. a 9. května tak, aby to mohlo být schváleno na květnovém zasedání zastupitelstva," dodal Mrázek.

Kromě toho má město ve víceúčelových fondech k dispozici 3,6 miliardy korun, a to zejména ve fondu bytové výstavby, kde je 1,8 miliardy, a ve fondu rezerv a rozvoje na financování investičních akcí, kde je skoro 900 milionů korun.

Město pokračuje ve snižování zadluženosti. Letos splatí dalších 310 milionů korun, takže na konci roku bude zůstatek úvěru Evropské investiční banky čtyři miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, rozpočet, městská část, Richard Mrázek, peníze, ANO 2011, Dopravní podnik města Brna, Evropská investiční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno včetně městských částí mělo loni rozpočet v plusu přes jeden a půl miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.