Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kdo si hraje, nehajluje. Odpovědí na prvomájový pochod pravicových extrémistů bude hravé odpoledne

Antifašisté letos nechtějí zablokovat prvomájový pochod krajní pravice svolaný Dělnickou mládeží. Místo toho vybízejí prostřednictvím facebooku Brňany i přespolní k tomu, aby v centru města 1. května organizovali zábavné, nenásilné a kreativní aktivity pod heslem "kdo si hraje, nehajluje". První máj se v Brně v minulých letech opakovaně stal dnem slovních střetů i násilných potyček. Před dvěma lety policie zadržela 57 odpůrců extremistů.

Iniciativu Brno už podle facebooku blokování nebaví. „Chceme svůj čas a energii věnovat důležitějším věcem, než je mobilizace tisíců lidí kvůli pár desítkám nácků. Chceme si první máj užít, ale zároveň upozornit na fakt, že extrémně pravicové myšlenky dnes nejsou pouze výkřiky skupiny lidí pochodující brněnskými ulicemi. Fašistické názory se stávají nebezpečným společenským mainstreamem," napsali zástupci iniciativy na sociální síti.

Lidé si prý mají pro extremisty připravit divadelní, hudební či taneční vystoupení, zahrát si na módní policii, trumfnout demonstranty v nějakém sportu nebo v kreativitě transparentů, případně je vyprovodit městem v maskách.

Na akci svolanou Dělnickou mládeží zve na svém webu Dělnická strana sociální spravedlnosti. Zúčastní se příznivci extremistických organizací z Česka, Slovenska, Polska, Německa i Maďarska, vyplývá z informací na internetu a sociálních sítích. Chtějí vyjádřit podporu ideji "společné Evropy svobodných národů".

Podle internetových oznámení akce začne ve 14:00 na náměstí Svobody. „Pokud by se účastníci dopouštěli něčeho nezákonného, mohu například změnit trasu, ale také nechat věci řešit jako přestupky nebo trestné činy. Akci lze i rozpustit, ale to je krajní varianta například pro případ, že by v místě padaly rasistické nebo antisemitské projevy směřované k potlačování práv někoho jiného," sdělil minulý týden tajemník Brna-středu Petr Štika.

Na průvod podobně jako v minulých letech dohlédne i policie. „Z preventivních důvodů chystáme bezpečnostní opatření, ale nebudeme nic bližšího uvádět. Situace monitorujeme a probíhají jednání," uvedla minulý týden policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

Zdroj: ČTK
Foto: Radio R

Štítky Brno, policie, Svátek práce, Dělnická mládež, Facebook, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Německo, Evropa, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo si hraje, nehajluje. Odpovědí na prvomájový pochod pravicových extrémistů bude hravé odpoledne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.