Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Příspěvek od města na MHD musejí lidé v Brně zdanit

Z letošního příspěvku 1425 korun od města Brna na roční předplatní jízdenku MHD musejí lidé odvést příští rok daň. Podle města je příspěvek nezdaněným příjmem. Někteří lidé jej tedy musí příští rok při podávání daňového přiznání zdanit.

Standardní patnáctiprocentní daň musejí odvést lidé pracující jako "osoba samostatně výdělečně činná". Druhým případem jsou lidé, u nichž vedlejší příjem přesáhne 6000 korun. I ti musejí zaplatit z celkové částky přivýdělku daň 15 procent. „I v těch případech, kdy lidé daň odvádět budou, se jedná o odvod dvou set korun, poskytnutý příspěvek tedy stále zůstává výraznou výhodou. Důležité je říci také to, že povinnost podat daň z letošního příspěvku vzniká až v příštím roce, nedošlo tedy k žádnému prodlení,“ uvedl náměstek primátora města Brna Martin Ander. „Všechny příjemce příspěvku o tom budeme e-mailem informovat," dodal Ander.

Roční jízdenka na brněnskou MHD stojí standardně 4750 korun. Koalice pomocí příspěvku chtěla motivovat více lidí k používání MHD i k tomu, aby si přehlásili trvalé bydliště do Brna. Stovky lidí totiž v Brně dlouhodobě žijí, ale trvalé bydliště mají jinde.

Původní představou vedení Brna bylo, dát občanům slevu, což však už neúspěšně vyzkoušeli například v Hradci Králové či Liberci. „Soudy ale toto opatření zrušily jako diskriminační, protože existovaly dvojí ceny. My jsme po předchozí právní analýze zvolili tuto cestu," uvedl Ander. Podmínkou, kterou musí žadatel splnit, je zaplacený poplatek za svoz odpadu.

Město mělo na zaslání příspěvku žadatelům, kterých je podle Brněnského deníku přes 23.000, půl roku, ale stihlo to dříve. Při dalších žádostech už by měl být standardní termín zaslání do tří měsíců.

Zdroj: ČTK, MMB
 

Štítky Brno, městská hromadná doprava, daň, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příspěvek od města na MHD musejí lidé v Brně zdanit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.