Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně otevřeli největší digitální dílnu pro veřejnost. Nabídne 3D tiskárny či laser

Veřejně dostupná digitální díla FabLab nově slouží lidem na Purkyňově 127. Je otevřená nonstop a po registraci ji může využít kdokoli. Mohou v ní tak vzniknout nové studentské projekty či umělecká díla. Vybavena je moderními stroji, které jsou ovládány počítači. FabLab Brno je jediná digitální dílna svého druhu v ČR. Dílna byla vybudována Jihomoravským inovačním centrem (JIC).

K dispozici jsou tři laboratoře – elektrodílna, mechadílna a 3D dílna. Ty jsou vybaveny například 3D tiskárnami, laserovou řezačkou, CNC frézkou, vrtačkou, bruskou a dalšími ručními nástroji dohromady za tři miliony korun. 

„Zájemci můžou využít pravidelné FabLab Tour, na které je provede pracovník laboratoře a představí jim jak možnosti jejích přístrojů, tak její fungování. Koná se každou středu od 18 hodin,“ zve k prohlídce dílny manažer FabLab Brno Tomáš Mejzlík. Kdokoli tak může přijít, s přístroji se naučit a po registraci je využívat.

Hlavním partnerem FabLabu je světová softwarová společnost Honeywell. „V projektu spatřuji velkou příležitost rozvíjet mladé talenty i veřejnost z technologického, inovativního a digitálního hlediska, což je náš dlouhodobý cíl," říká Jiří Tomíček, viceprezident a generální ředitel společnosti Honeywell Technology Solutions v České republice.

Největším investorem, díky němuž mohla být laboratoř otevřena, je kraj. Díky jeho podpoře se v dílně plánují i pravidelné workshopy a školení, jak se stroji zacházet. Školení budou nejen pro veřejnost, ale také pro školy v regionu.

Zdroj: MMB

Štítky Brno, dílna, Česko, Jihomoravské inovační centrum, laboratoř, Honeywell

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně otevřeli největší digitální dílnu pro veřejnost. Nabídne 3D tiskárny či laser  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.