Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dělnická mládež svolala na první máj pochod. Chystáme velké věci, slibují extremisté

Extremistická organizace Dělnická mládež ohlásila na 1. května v Brně prvomájový průvod, kterého se zúčastní i členové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Podle tajemníka městské části Petra Štiky se začali svolávat i lidé, kteří chtějí průvod zablokovat. Na akci bude dohlížet policie. Na místě bude i Štika, který může v krajním případě akci rozpustit.

Pořadatelé svolávají shromáždění nazvané Evropo, povstaň na 1. května ve 14:00 na náměstí Svobody a v pozvánce slibují, že chystají "velké věci". Nic bližšího ale nespecifikovali. Podle Kapitančikové má průvod projít k hlavnímu nádraží a dalšími ulicemi. Štika ČTK řekl, že městská část musela upravit podmínky akce.

„Účastníci se chtěli v průběhu pochodu zastavit na náměstí Svobody a něco tam pronést. My máme ale rozsudek soudu, že na náměstí nesmí být hluk, takže se musí zastavit až dál na Rašínově ulici," uvedl Štika, který může z pozice tajemníka trasu pochodu v případě potřeby změnit.

Pravomocí má ale více. „Pokud by se účastníci dopouštěli něčeho nezákonného, mohu například změnit trasu, ale také nechat věci řešit jako přestupky nebo trestné činy. Akci lze i rozpustit, ale to je krajní varianta například pro případ, že by v místě padaly rasistické nebo antisemitské projevy směřované k potlačování práv někoho jiného," uvedl Štika.

Problémy ale neočekává. „Už jsem absolvoval několik podobných akcí a shromažďující se lidé bývají ukáznění. Hlídají si, aby neporušili zákon. Proto si nemyslím, že se něco stane, nicméně budu přímo na místě," dodal Štika. Doplnil, že je v kontaktu i s těmi, kdo svolávají akci na zablokování pochodu. „Nejsou ještě rozhodnutí, jestli se blokace uskuteční," poznamenal tajemník.

Na průvod každoročně dohlíží i policie. „Z preventivních důvodů chystáme bezpečnostní opatření, ale nebudeme nic bližšího uvádět. Situace monitorujeme a probíhají jednání, takže sledujeme, co se bude dít," doplnila policejní mluvčí Komárová.

Zdroj: ČTK

Štítky Svátek práce, Dělnická mládež, Brno, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělnická mládež svolala na první máj pochod. Chystáme velké věci, slibují extremisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.