Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Virtuální realita přináší strhující zážitky

Přáli jste si vyzkoušet virtuální realitu, ale neměli jste zatím příležitost? V AVIONU mají návštěvníci možnost vyzkoušet tuto jedinečnou technologii na vlastní kůži. Zjistíte, jaké možnosti dnes virtuální realita nabízí, a to nejen v oblasti zábavy. V rámci akce je připravena i česká premiéra virtuální reality od společnosti IKEA, která v mnohém naznačí, jak může v budoucnosti vypadat samotné nakupování.

V rámci akce se můžete těšit například na hru o přežití v troskách vesmírné stanice, souboje s kostlivci, naučíte se používat světelný meč ze STAR WARS nebo opravit kultovní koráb povstalců. Pokud jste někdy chtěli pilotovat letadlo, můžete si vyzkoušet, zda na to máte vlohy. Kromě adrenalinových zážitků z létání si můžete zasoutěžit také v několika automobilových závodech. Reálné pocity z rychlé jízdy nebo létání zajistí plně hydraulické simulátory. „Pro první jízdu je nejlepší zvolit nějaké slabší auto. Já udělal přesný opak. Řídil jsem Aston Martin a přesvědčení o mých skvělých řidičských schopnostech byly pryč,“ popisuje simulátor sportovního auta redaktor Brněnské Drbny Štěpán Šůstek.

Pokud však fandíte klidnějším aktivitám, můžete se usadit do horské dráhy a vychutnat si klopené zatáčky, u kterých budete vískat radostí. „Pokud se vám ale dělá špatně na reálné horské dráze, raději tuto hru vynechejte,“ doplňuje Štěpán. Můžete se také vrátit do dětských let a popustit uzdu své fantazie při kreslení v prostoru. Nezapomnělo se ani na velké i malé dámy, kterým se splnil sen v podobě virtuální převlékárny. Jakmile je omrzí ladění vlastního outfitu, mohou přejít do dalšího virtuálního salónu – tentokrát zaměřeného na vlasy a make-up. Můžou si zkusit, jak by vypadaly například jako zlá královna z pohádky Alenka v říši divů. 

Zvídavé návštěvníky potěší možnost detailně prozkoumat sluneční soustavu a dozvědět se něco nejen o hvězdách, planetách nebo Zemi, ale také o fungování lidského těla a jeho orgánech. Vše tak, jak jste to ještě nikdy nezažili – ve virtuální realitě!

Napětí, zábava, ale i škola hrou

Na prvním stanovišti si můžete vyzkoušet, jaké pocity zažívají kosmonauti na vesmírné stanici. Realisticky působící virtuální realita vás okamžitě vtáhne do děje. Dovolí vám osahat si jednotlivé předměty nebo pohybem rukou manévrovat ve stavu beztíže. Zážitek je to opravdu tak silný, že slabším povahám může způsobit chvilkovou nevolnost.

Tím však zásobárna zážitků tohoto stanoviště nekončí. Doslova vyřádit se můžete u několika akčních her. Vyzyvatelem vám budou třeba kostlivci. Na svou obranu můžete použít středověký meč, střelbu z luku a pušky, anebo můžete házet předměty na své vyhublé protivníky. Případně se můžete přenést do vzdálených galaxií, které znáte ze série Star Wars a pomoct povstalcům se stavbou kultovního korábu. Eventuálně si jen tak zatrénovat se světelným mečem. „Pro zájemce je také možnost vyzkoušet opravu robota. Avšak pokud nerozumíte fyzice, může se stát, že ho místo opravy celého rozbijete. Jako se to stalo mně,“ dodává s úsměvem Štěpán.

Na tomto stanovišti můžete vizuálně prozkoumat celou planetu Zemi, proletět si sluneční soustavou ale i lidským tělem. V každém případě se vám otevřou nové možnosti, které u knížky nebo počítačové hry jednoduše nezažijete.

Ale tím výčet možností nekončí. Připraveny budou také hry pro děti, jako je například kreslení v prostoru okolo sebe nebo virtuální vlasový salón spolu s možností virtuálního líčení. A co by to bylo za virtuální realitu bez horské dráhy! Musíte vyzkoušet tu naši.

Budoucnost nakupování

Česká premiéra virtuální reality společnosti IKEA názorně ukáže, že navrhnout si a zařídit kuchyň může být i legrace. Stačí k tomu správné vybavení a chuť si hrát. Zajímavostí je možnost snížit si svou výšku a podívat se na novou kuchyni z pohledu dítěte. Rychle tak odhalíte případné nedostatky a hrozby v návrhu. Odladění toho správného dekoru je ve virtuální realitě neskutečně snadné. Je to ukázka, jak může v budoucnosti vypadat nakupování – a vy si jej můžete vyzkoušet již dnes, stejně jako chytré zrcadlo sloužící jako virtuální převlékárna. Není totiž vyloučeno, že podobně budete v budoucnu nakupovat i své nové módní kousky do skříně. Jednoduše si vše vyberete v klidu doma před zrcadlem a kliknutím objednáte až domů.

Pro závodníky a letce

Pokud máte soutěživou povahu, určitě nevynechejte plně hydraulické simulátory, které dokáží realisticky zprostředkovat jedinečný zážitek z létání nebo závodů aut. Pokud si vyberete letecký simulátor, zažijete stejné pocity jako v kokpitu reálného letadla, a to díky kombinaci plně hydraulického stroje a VR helmy. Nejen že vás čekají různorodé rozmary počasí, ale můžete si vybrat, na kterém letišti přistanete – připraveno je celkem čtyřicet reálných letišť po celém světě. Přáli jste si usednout za knipl stíhačky nebo velkého dopravního letounu, v AVIONu to není problém. Také fanoušci rychlé jízdy nebudou o nic ochuzeni. Každý ze závodů v nabídce dokáže přivodit husí kůži nejednomu jezdci. Zejména pokud se zúčastní soutěže o nejrychleji zajeté kolo.

Za redakci Brněnské drbny dáváme této výstavě palec nahoru a všem doporučujeme do Avionu zajet. Dámy, pokud nejste příznivci této technologie, vaše drahé polovičky určitě. Nechte je se vyblbnout a vy si mezitím zajděte na nákupy. Večer budete určitě spokojení úplně všichni.

Štěpán Šůstek

Tisková zpráva

Štítky virtuální realita, IKEA, Avion, simulátor, Star Wars, horská dráha, Země, Sluneční soustava, Aston Martin, technologie, zábava, Alenka v říši divů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Virtuální realita přináší strhující zážitky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.