Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zastupitelstvo Brna se distancuje od urážlivých výroků v průvodci, žádá trest pro ředitelku TIC

Brněnští zastupitelé se dnes distancovali od urážlivých výroků o okolních obcích v průvodci nazvaném To je Brno. Zároveň městské radě uložili, aby vyvodila adekvátní personální opatření vůči ředitelce Turistického informačního centra města Brna (TIC) Janě Janulíkové. TIC průvodce vydal.

TIC průvodce vydal. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) novinářům řekl, že odvolání ředitelky není namístě, ale rada projedná případná kárná opatření. Zastupitelé nepodpořili stažení brožury, což navrhovala opoziční KSČM.

Kontroverzi vyvolalo několik vět, které v závěru publikace popisovaly Kuřim, Rousínov, Moravský Krumlov a Blansko. Kuřim je zmiňována jako specifická variace pracovního tábora, jejíž dominantou je silniční průtah, v Blansku na návštěvníka podle textu dýchne nicota, deprese a prázdnota, dominantou Rousínova je podle průvodce továrna na výrobu hracích automatů.

Vedení města se od výroků na adresu okolních obcí distancovalo už dříve. Návrh, že se od nich distancuje i zastupitelstvo, podala opoziční ČSSD, která požadovala i potrestání Janulíkové. „Není to návrh, aby se odvolala, ale navrhuji, aby se tím rada zabývala a přijala konkrétní opatření. Je to minimálně na povytažené obočí a zvednutý prst," řekl zastupitel Jiří Oliva. Bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD) uvedl, že je to i na odvolání. „Je to manažerské pochybení. Tento styl humoru nemá na oficiálních materiálech turistického informačního centra co dělat. Dokážu si představit, že si to dá někdo soukromě na sociální sít, ale oficiálně takto nemůžeme vystupovat. My jsme urazili okolní občany," řekl Onderka.

Primátor Vokřál uvedl, že odvolání Janulíkové není namístě. Označil ji za schopnou ředitelku. V radě ale projedná kárná opatření. Bližší formu nechtěl sdělit. Vokřál už dříve označil publikaci za vydařenou, nicméně část o okolí města byla podle něj nešťastná.

Janulíková novinářům řekla, že rozhodnutí zastupitelstva chápe. „Nejsem překvapená. Cítím podporu vedení, vyříkali jsme si to a přijali jsme do budoucnosti opatření, abychom takové věci více konzultovali. Chceme pokračovat ve způsobu ironie a nadsázky, ale směrem k městu. Nechceme nikoho urážet a navážet se do něj," uvedla. Doplnila, že průvodce je výborná publikace, která plní svůj účel.

Janulíková připustila, že část knihy není vyvážená, a omluvila se všem, které urazila. Za publikací si ale stojí. Zastupitelé si dnes vyslechli informaci, že se průvodce hojně prodává. Vyšel v nákladu 3000 výtisků a už je skoro vyprodaný. Zbývá 400 výtisků. Janulíková řekla, že výnos je asi 80.000 korun, které TIC použije na propagaci města. Brno chystá dotisk, ve kterém dá prostor i dotčeným obcím.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, průvodce, rada, Petr Vokřál, ČSSD, KSČM, ANO 2011, Kuřim, Rousínov, Roman Onderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelstvo Brna se distancuje od urážlivých výroků v průvodci, žádá trest pro ředitelku TIC  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.