Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvě školačky zachránily v Brně dvouleté dítě ze zamrzlé řeky, pak ho zahřívaly vlastním tělem

Dvě spolužačky v Brně zachránily v polovině ledna dvouleté dítě z částečně zamrzlé řeky, neváhaly a do řeky pro něj došly. Dnes jejich čin ocenil plaketou jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Příběh se odehrál u řeky Svitavy u Tomkova náměstí, kdy jedna z dívek jela za druhou a z okna autobusu si všimla muže ležícího na břehu řeky. Se svojí spolužačkou se pak vydala zpět k místu, domnívaly se, že muž potřebuje pomoc. Jenže když přijely na místo, kromě muže spatřily i malé dítě, které se brodilo polozamrzlou řekou.

Dvanáctiletá Izabela Jefimova a jedenáctiletá Sára Bukovská neváhaly a dítě zachránily. „Ta holčička chodila po ledě, viděla tam živou kačenu, tak šla za ní. Ona si ji chtěla chytnout, ale ony byly ve vodě. Holčička byla celá promočená, plakala, volala mamku a taťku. A ještě kolem té holčičky utíkal pes, on taky chtěl pro ni vlézt, ale neodvážil se jít do té vody," popsaly událost dívky.

Když se jim podařilo holčičku, jejíž oblečení bylo nasáklé vodou, z řeky dostat na břeh, zavolaly na linku 155. Z druhého břehu je sledoval muž, který mezitím volal na linku 158 a vyrazil jim autem na pomoc.

Dívky do příjezdu záchranářů holčičku objaly, aby ji zahřály. „Z  přírodopisu víme, že když někoho obejmete, tak se zahřejí oba dva," uvedly. Přivolaní policisté pak muži, který měl holčičku na starost, naměřili 3,5 promile alkoholu.

„Dívky si zasloužily nejvyšší ocenění, které krajské ředitelství může udělit. Jsou příkladem pro všechny, byly spontánní, takhle by každý dospělý nezareagoval," uvedl Tržil. Spolužačkám ze 6.B ze školy v Mutěnické ulici předal Plaketu Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje za obětavý přístup při záchraně lidského života. Zasloužily si i poděkování primátora Brna Petra Vokřála a hejtmana Bohumila Šimka (oba ANO).

Případ ještě není uzavřený. U muže, který měl holčičku na starost, podle policistů připadá v úvahu několik právních kvalifikací.

Zdroj: ČTK, MMB

Štítky Brno, Bohumil Šimek, Petr Vokřál, Svitavy, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě školačky zachránily v Brně dvouleté dítě ze zamrzlé řeky, pak ho zahřívaly vlastním tělem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.