Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj chce bojovat se suchem, finančně podpoří opravu rybníků a nádrží

Jihomoravský kraj připravil nový dotační program na podporu hospodaření s povrchovou vodou pro obce a svazky obcí, které jsou ohrožené suchem. Vyčlenil v něm šest milionů korun. Peníze poslouží na zlepšení stavu rybníků, ale i na malé vodní nádrže a další opatření.

Program schválili krajští radní, souhlasit s ním musí ještě zastupitelstvo. „Účelem je zlepšit technický stav rybníků, drobných vodních toků, malých vodních nádrží, a opatření, která podpoří hospodaření s povrchovou vodou v krajině, posílí retenci vody a zvětší bezpečnost při zvýšených průtocích," uvedla Brindzáková. Doplnila, že lhůta pro podávání žádostí je od 29. května od 08:00 do 4. srpna do 14:00. Bližší informace najdou zájemci na webových stránkách kraje v sekci dotací.

Žadatelem mohou být obce, dobrovolné svazky obcí, veřejnoprávní instituce, vysoké školy, školy a školská zařízení, církve a náboženské společnosti. Musí splňovat všechny podmínky uvedené v dotačním programu a mít ve vlastnictví nebo dlouhodobé správě pozemek, na kterém uskuteční podporované aktivity. „Žadatel může podat v rámci tohoto dotačního programu jen jednu žádost o dotaci. Maximální výše dotace na jeden projekt bude 300 tisíc korun. Dotaci lze použít na spolufinancování už schválených a připravených projektů k realizaci financovaných z evropských nebo národních dotačních programů," doplnila Brindzáková.

Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) je jižní Morava jednou z oblastí nejvíce ohrožených suchem. „Tento fenomén negativně ovlivňuje celou řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch," řekl Šimek. Sucho vidí jako zásadní problém. „Je to téma číslo jedna nejen pro ministerstvo životního prostředí, jak jsme slyšeli při nedávné návštěvě z úst ministra, ale také priorita pro Jihomoravský kraj," dodal Šimek.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, rybník, dotace, Bohumil Šimek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj chce bojovat se suchem, finančně podpoří opravu rybníků a nádrží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.