Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravský kraj vybral víc než tunu potravin pro lidi v nouzi

Zaměstnanci Krajského úřadu a jeho příspěvkové organizace nashromáždili ve dvoutýdenní potravinové sbírce skoro 1,3 tuny trvanlivých potravin pro lidi v nouzi. Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) kraj za tři roky přispěl do Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj skoro čtyřmi tunami potravin.

Šimek dnes předal symbolický certifikát s výtěžkem potravin řediteli brněnské potravinové banky Pavlu Kosorinovi. Zájemci mohli přispět od 1. do 17. března. „Zúčastnili se nejen zaměstnanci krajského úřadu a příspěvkové organizace ze sociální oblasti, ale také organizace ze školství a zdravotnictví," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková..

Lidé nosili potraviny, jako těstoviny, luštěniny, mouku, cukr, rýži, sušenky, masové konzervy, paštiky, dětské výživy, piškoty, instantní polévky, olej, ale také čaj, sirup a kávu.

Potravinové sbírce předcházela únorová sbírka nepotřebného šatstva pro potřebné. „Vynesla tři plná auta se stovkami kusů oblečení a bot, které pomohou desítkám lidí. Jsme společensky odpovědný kraj, a proto jsme se už třetím rokem zapojili do sbírky pro potravinovou banku," dodal Šimek.

Podnětem k vyhlášení první sbírky do banky bylo v únoru 2015 plánované otevření Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj v bývalých kasárnách v městské části Brno-Židenice. Tam je možné skladovat potraviny a následně je prostřednictvím místních organizací, jako charita nebo Armáda spásy a podobně, distribuovat chudým lidem v nouzi.

Cílem banky je boj proti hladu, ale také proti plýtvání potravinami. Získává potraviny od obchodních řetězců, přebytky produkce potravinářského průmyslu nebo příspěvky shromážděné ve veřejných sbírkách. Potravinové banky jsou i v dalších městech a krajích. Fungují například v Praze, na Vysočině, v Plzeňském, Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji.

Zdroj: ČTK
 

Štítky jídlo, Jihomoravský kraj, banka, Bohumil Šimek, Brno, ANO 2011, Armáda spásy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj vybral víc než tunu potravin pro lidi v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.