Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno a Praha společně zatlačí na ministerstva i premiéra, chtějí regulaci Uberu

Pražská primátorka Adriana Krnáčová a náměstek primátora Brna Matěj Hollan se při dnešním jednání shodli společném postupu proti společnosti Uber. Chtějí tlačit na ministerstva dopravy a průmyslu, aby novelou zákona umožnila regulovat druh služeb, které nepovažují za sdílenou ekonomiku, ale za formu taxislužby.

Podle názoru obou se v případě Uberu nejedná o sdílenou ekonomiku, ale standardní taxislužbu, a proto musí její řidiči dodržovat zákon o silniční dopravě. To se ale prý soustavně neděje. Podle Krnáčové a Hollana tak je neustále porušován zákon o cenách. Oba představitelé se shodli na nutnosti co nejrychlejší schůzky s ministrem dopravy Danem Ťokem, jehož resort by měl funkci regulátora plnit.

„Nechceme brojit proti mobilním aplikacím a modernímu způsobu taxislužby. Chceme jen to, aby všichni poskytovatelé taxislužby dodržovali platné zákony. Služba Uber působí v Brně zhruba měsíc a půl a již narážíme na stejné problémy jako Praha. Při obcházení zákonů takovým způsobem, jaký využívá Uber, jsou nyní možnosti měst bohužel velice omezené. Je nutné dát městům legislativní možnosti, aby mohla vymáhat dodržování pravidel,“ řekl náměstek brněnského primátora Matěj Hollan.

„Zákony musí platit pro všechny stejně a není možné, aby je jedna služba nedodržovala a ještě se tím chlubila. Společně se zástupci Brna chceme donutit ministerstvo dopravy a ministerstvo průmyslu a obchodu, aby se celou věcí začalo zabývat mnohem intenzivněji, protože ten problém tu prostě je a není možné se před ním schovávat,“ uvedla primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

Představitelé obou měst současně odešlou dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, aby se problémem začal zabývat i jeho úřad. „Jsme vždy otevřeni jakémukoliv dialogu, který povede k řešení, jež bude vyhovovat jak potřebám a přáním lidí, tak i všem aktérům odvětví dopravy, včetně zajištění podmínek pro férovou hospodářskou soutěž," reagovala na situaci mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Řidiči Uberu budou podle vyjádření magistrátu do budoucna více informováni o tom, že svou činností porušují zákon. Na to však Uber reaguje podzimním rozhodnutím pražského městského soudu. „Rozsudek soudu potvrdil, že neexistuje žádný právní předpis, který by zprostředkování jízdy prostřednictvím mobilní aplikace Uberu zakazoval," uvedla Jozová. Uber se dlouhodobě hájí tím, že splňuje požadavky evropského práva.

V Brně je Uber od začátku února. Jeho spuštění provázela řada kontroverzí, včetně konfliktů s brněnskými taxikáři. Za první týden řešili brněnští policisté několik desítek oznámení od taxikářů či figurantů v rámci konkurenčního boje. Taxislužby totiž, stejně jako nyní město, považují službu Uber za nelegální. Uber provázejí spory v řadě zemí Evropy. Legislativa většiny států totiž není připravená na regulaci sdílené ekonomiky. 

Zdroj: MMB

Martin Šeda
 

Štítky Uber, Brno, Praha, Adriana Krnáčová, Matěj Hollan, ekonomika, Dan Ťok, Bohuslav Sobotka, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno a Praha společně zatlačí na ministerstva i premiéra, chtějí regulaci Uberu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.