Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brno je čtvrtým nejlepším studentským městem na světě

Brno studentské, Brno nejlepší! Teď již oficiálně. Moravská metropole zaznamenala ohromný úspěch, když se v žebříčku britské společnosti Quacquarelli Symonds (QS), specializující se na kvalitu vzdělání ve světě, umístila na čtvrtém místě nejlepších studentských měst světa očima samotných studentů.

Od roku 2004 sestavuje britská společnost QS žebříčky nejlepších univerzit světa. Kritéria hodnocení, stejně jako kategorie samotná, jsou různá. Společnost vyhodnocuje nejlepší univerzity z hlediska obecných měřítek kvality vzdělávání, kvality výuky jednotlivých oborů, úspěšnosti v regionu, uplatnění absolventů apod. Novinkou mezi kategoriemi bylo však letos vyhlášení nejlepších studentských měst hlasováním studentů samotných. A právě v tomto žebříčku – oproti ostatním kategoriím – česká města excelovala.

Londýn, New York, Berlín, Vídeň? Kdepak.

Kategorie „město očima studentů“ zahrnovala přesně ta kritéria, která mladý, životaplný, novým zkušenostem otevřený a zároveň nepříliš majetný student vyžaduje: umělecké a kulturní dění ve městě, cenová dostupnost, noční život, zaměstnanost absolventů a pracovní příležitosti, rozmanitost, tolerance místních, prostor k začlenění se do společnosti a v neposlední řadě přátelské prostředí k životu.

V konkurenci stovky velkoměst světa zaznamenalo Česko v tomto ohledu nevídaný úspěch. Londýn, Řím, Berlín, New York, Vídeň, Stockholm, Kodaň, San Francisco? Kdeže. Podle studentů je druhým nejlepším městem na světě ke studiu hlavní město Praha. Fenomenálního úspěchu pak dosáhlo i Brno. Díky nastavení hodnotících kritérií se pro studenty jeví jako čtvrté nejlepší město studentského života na světě.

Praha vysoce kulturní, Brno komunitní a přátelské

Na Praze si podle výzkumu QS studenti chválí unikátní historickou architekturu, rušný noční život a nízké ceny. Na přední umístění ji dostaly obzvláště vysoká hodnocení umění a kultury, dopravní dostupnosti a rozmanitosti. Oceňována je pak i poloha Prahy jako „srdce Evropy“ a vysoká úroveň gastronomie. Studentům z jiných částí republiky pak může přijít úsměvné i ocenění za velmi nízké životní náklady.

Přestože za svou větší a starší sestrou „zaostává“ Brno v míře obecného povědomí o městě ve světě, studentům podle výsledků přináší téměř srovnatelné možnosti jako Praha. Moravská metropole se může pyšnit extrémně vysokým hodnocením tolerantního přístupu obyvatel k cizincům a jejich možnosti začlenit se do společnosti, Nebývale kladně vnímaná je taky veřejná doprava a možnost pohybu po městě. Brno nepřekvapivě boduje v cenové dostupnosti a vysoké míře nočního života. Baliček vlastností, která z Brna dělá čtvrté nejlepší studentské město světa, uzavírá celková atraktivita města a široká a přátelská studentská komunita.

Vítězem kanadská Ottawa, bodovala i asijská města

Celkovým vítězem (a podle žebříčku nejlepším studentským městem k životu) je hlavní město Kanady Ottawa. Přestože patří Ottawa se svým milionem a dvě sty tisíci obyvateli spíše k menším ze všech soutěžních měst (o Brnu v tomto ohledu ani nemluvě), nabízí vysoce přátelské prostředí k životu. Respondenti oceňují studentsky zaměřenou kulturu, vícejazyčné prostředí a možná překvapivě i kvalitu nočního života.

Nejúspěšnějším zástupcem asijského kontinentu může být pro mnohé taktéž velkým překvapením. Třetí místo za studentskou atraktivitu totiž bere Šanghaj. Nejlidnatjší město Číny (opět – a nyní především pro mě) překvapivě zaujme veřejnou dopravou a snadností pohybu po městě, kvalitou nočního života, uměním a kulturou a přátelským prostředím.

Elitní pětku uzavírá kanadský Montreal. Ten je zároveň absolutním vítězem žebříčku nejlepších univerzitních měst světa. „Kulturní metropole Kanady“ se může pochlubit širokou škálou uměleckého a kulturního dění, vysoce přátelským prostředím k životu, cenovou dostupností a celkovou rozmanitostí volnočasových aktivit.

První desítku studentsky nejatraktivnějších měst pak doplňuje anglický Nottingham, americký Boston, jihokorejský Soul, ze tří měst (Kyoto, Osaka, Kobe) spojené japonské metropolitní území Keihanshin a taiwanský Tchaj-pej.

Zdroj & Foto: QS Top Universities

Foto Brna: Petr Olša

Martin Šeda

Štítky Brno, Praha, kultura, Londýn, Ottawa, New York, Berlín, Vídeň, Kanada, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno je čtvrtým nejlepším studentským městem na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.