Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Před 70 lety se narodila brněnská legenda, silák a recesista Franta Kocourek

Franta Kocourek, jedna z legendárních postav brněnského společenského života 70. a 80. let, proslul nejen siláckými kousky, ale i jako zdatný mystifikátor a recesista. Kromě toho byl znám i jako herec, básník, spisovatel a malíř. Kdyby jej smrt nezastihla v pouhých 44 letech, oslavil by 21. února sedmdesáté narozeniny.

František Kocourek se narodil v Brně-Řečkovicích 21. února 1947. Původně se vyučil písmomalířem. Smysl pro humor zřejmě podědil po svých předcích, kteří se s oblibou scházeli v hospodě a veselými historkami a anekdotami bavili přítomné auditorium, včetně malého Franty, který podědil vyprávěčský talent.

Ve dvanácti letech začal trénovat v zápasnickém oddílu brněnské Zbrojovky. Posléze se však jeho zájem obrátil k jinému, méně obvyklému oboru. Podle vzpomínek jeho bratrance přišla jednoho dne domů pozvánka, která hlásala: "Franta Kocourek - zápasník Spartaku Zbrojovka, nejmladší lamželezo,cmoderní gladiátor předvede největší silácké výkony a zápas s černou maskou".

Jeho dospělý život lemuje řada stěží uvěřitelných historek, u nichž ani pamětníci nedokážou s jistotou odlišit, kde končí jejich reálný základ a začíná bujná fantazie. Proslavil se i jako spisovatel a znalec hantecu, v němž sepsal třeba historické povídky Jak Žanek Žižkové šeredně vybóchal křížatý nebo svérázný popis Bitvy na Bílé Hoře s názvem Mlata na Bílendě 16 kilo 20.

Koncem 60. let vystupoval Kocourek pod přezdívkami Boris Tyger nebo Zlatý Torro i ve vídeňských kabaretech. Doma hrál v Mahenově divadle a hlavně v Divadle na provázku, objevil se také v několika filmech, například Antonyho šance (1986) či Balada pro banditu (1978).

Zlatý slavík Rudy Kovanda

Jedním z nejznámějších a nejpovedenějších Kocourkových žertů byl úspěch Rudyho Kovandy v anketě Zlatý slavík. Tento lehce retardovaný zpěvák skupiny Los Brňos byl díky Kocourkovi obdařen pověstí "neznámého moravského barda se zajímavým témbrem a skvělým frázováním ojedinělých textů" a v anketě se podle některých zdrojů dostal až na samotý vrchol.

Pomohlo mu k tomu Kocourkovo kupčení s hlasovacími lístky Mladého světa, se kterým mu pomohli brněnští studenti, ale i skladatel Felix Slováček nebo Miroslav Donutil. Ten o Frantu Kocourkovu velmi často a rád vyprávěl ve svých historkách. V jedné z nich dokonce tvrdí, že Rudy Kovanda by byl Zlatého slavíka suverénně vyhrál, kdyby Kocourkova recese nepraskla ještě před vyhlášením.

Náhlou Kocourkovu smrt brali přátelé jako další z žertů

O co větší byl Franta za života živel, o to neuvěřitelněji pak vypadala jeho smrt. Během výletu na Žďársku si totiž 7. července 1991 zašel v obci Vír s manželkou a přítelem Františkem Kocmanem na oběd. Během něho si položil hlavu na kamarádovo rameno. Zprvu nenápadný pohyb však skrýval šokující příčinu. Frantu Kocourka, siláka a gladiátora ve vynikající formě zastihlo v pouhých čtyřiačtyřiceti selhání srdce.

Jeho přátelé a fanoušci odmítali zprávu o "Kocórově" smrti uvěřit. Den po ni se totiž ještě objevil v televizi při vystoupení na Náměstí Svobody. Československá televize však Kocourkovu show vysílala ze záznamu, po pohřbu oblíbeného baviče už o jeho smrti nepochyboval ani největší optimista. Franta Kocourek byl pochován na Řečkovickém hřbitově v Brně.

Zdroj: ČTK, lidovky.cz, Encyklopedie Brna

Foto: Jef Kratochvíl, Archiv. F. Kocmana

Martin Šeda

Štítky František Kocourek, smrt, Rudy Kovanda, Český slavík, malíř, Felix Slováček, Miroslav Donutil, Franta Kocourek, Jef Kratochvil, bitva na Bílé hoře, Brno, Československá televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 70 lety se narodila brněnská legenda, silák a recesista Franta Kocourek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.