Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtení pomáhá! Děti si vymění knížky a vybudují knihovnu pro azylový dům

Jak přivést děti k četbě a zároveň pomoci dobré věci? Na to odpoví charitativní akce Bazar čtení ve čtvrtek 23. února v brněnské kavárně Bukovský. Na akci projektu Čtení pomáhá si děti vymění staré knížky a ty, které si žádný z malých čtenářů neodnese, poputují do domova pro matky s dětmi Společná cesta.

Projekt, jehož druhý ročník probíhá také v Praze, se v Brně bude konat poprvé. Bazaru se může zúčastnit každé dítě. jedinou podmínkou je, aby si jako vstupenku doneslo alespoň jednu knihu. Čím více titulů děti přinesou, tím více si jich mohou vyměnit mezi sebou, nebo je přímo věnovat méně šťastným vrstevníkům v domově Společná cesta.

Projekt Čtení pomáhá, podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun. Tu však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři, kteří se zaregistrují na webových stránkách projektu, přečtou některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize. Poté mohou darovat získaných 50 korun. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun.

Knihy zařazené do projektu vybírali v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu odborní porotci, v jejichž řadách seděl například Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a nebo Martin Roman, jež je inciátorem a hlavním donátorem projektu.

Zájemci, kteří nemohou přijít a chtějí pomoct, se mohou zapojit do celorepublikové sbírky dětských titulů vyhlášené portálem Databáze knih.

Zdroj: Čtení pomáhá

Martin Šeda

Štítky kniha, projekt, knihovna, kavárna, Praha, azylový dům, Brno, Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Jiří Dědeček, Martin Roman, Alena Ježková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtení pomáhá! Děti si vymění knížky a vybudují knihovnu pro azylový dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.