Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Teplárny letos vymění parovody za horkovody za víc než dvě stě sedmdesát milionů

Teplárny Brno letos chystají výměnu dalších parovodů za horkovody. Dlouhodobý projekt, který snižuje ztráty v rozvodech, si letos vyžádá investici 275 milionů korun. Firma postaví pět kilometrů nových horkovodů a přepojí na ně 32 odběrných míst. Způsobí to ale i uzavírky v centru města.

S náhradou parovodů za horkovody městská společnost začala v roce 2010, celý projekt si vyžádá zhruba miliardu korun a bude trvat ještě několik let. "Dvě třetiny tepla už dodáváme v horké vodě, přestavěli jsme více než 30 kilometrů trubek, celý projekt je naplánovaný do roku 2022," uvedl generální ředitel městské společnosti Petr Fajmon.

Podle něj firma u přepojených zákazníků porovnávala spotřebu, která je u modernějšího systému o osm až 15 procent úspornější. "Záleží to na stavu výměníkové stanice. Systém snižuje ztráty v soustavách tepelného zásobování, efekt je pozitivní jak pro nás, tak pro zákazníka," uvedl Fajmon.

Letos se chystají tři větší rekonstrukce. Jedna část se týká Koliště směrem k Lidické ulici a Žerotínovu náměstí, opravy by měly skončit v září. "Dojde k záboru jednoho až dvou jízdních pruhů, ulice bude ale průjezdná v jednom pruhu v každém směru," uvedl Fajmon. Obousměrně bude kvůli rekonstrukcím uzavřená ulice Jircháře, další práce se chystají v podzemí v kolektorech. V plánu je projekt vyvedení výkonu z brněnské spalovny horkovodem až na sídliště Vinohrady. "Během pěti šesti let už bychom měli být úplně na horké vodě," dodal Fajmon.

Teplárny Brno od ledna letošního roku snížily plošně cenu tepla o pět procent. Rodinný rozpočet domácnosti si díky tomu průměrně polepší zhruba o 900 korun ročně. Snížení ceny umožnil účinnější rozvod tepla, zejména právě přechod z parovodů na horkovody. Cenu tepla firma držela beze změny od roku 2012.

Zdroj: ČTK
 

Štítky projekt, Teplárny Brno, teplo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárny letos vymění parovody za horkovody za víc než dvě stě sedmdesát milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.