Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lesy v okolí Priglu se promění v lesnický park, má zabránit aktivitám podnikatelů

Státní podnik Lesy ČR chce zřídit v lesích na obou stranách Brněnské přehrady lesnický park. Jeho hranice budou kopírovat současný Přírodní park Podkomorské lesy. Plán je reakcí na chystané komerční aktivity podnikatelů na březích přehrady, které jsou v rozporu s ekologickou funkcí zdejších lesů.

Lesnický park sice nemá ukotvení v zákoně, tři však už v Česku existují a plní při zachování hospodářského významu také rekreační a ekologickou funkci.

"Lesy v okolí přehrady jsou k našemu záměru ideální," uvedl krajský ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.Šafařík. Zdejší lesy zadržují velké množství vody a jsou mladé a perspektivní, protože v letech 1995 až 1997 předchozí porost ve velkém zničil kůrovec, kvůli kterému bylo nutné velkou část stromů odtěžit.

Podle Šafaříka nelze lesy v majetku státu obětovat komerčním aktivitám, jakou je na pravém břehu přehrady například plán podnikatele Pavla Trčaly, který by pod kopcem Chochola rád vybudoval sjezdovku. "Nemáme s lesy jiný než lesnický, tedy veřejný záměr. Pokud bychom v budoucnu umožnili třetím subjektům komerčně využívat menší část této lokality, vyhlásíme veřejnou soutěž," podotkl Šafařík. Jelikož jsou Brněnská přehrada a okolí silně navštěvované, mají podle Lesů ČR čas od času o lesní pozemky zájem také jiní podnikatelé.

Trčala své plány v minulosti představil, chyběl mu však pozemek. Na to konto se snažily s Lesy ČR o směnu pozemku Lesy města Brna, avšak neuspěly.

Lesnické parky v Česku fungují na třech místech, a to na Křivoklátsku od roku 2010, dále v Křtinách na sever od Brna a v okolí hradu Bezděz. Vznikly i na pozemcích více majitelů. Jejich mottem je "území pro přírodu i pro lidi". Brněnský lesnický park, který kopíruje hranice Přírodního parku Podkomorské lesy, bude velký 40 kilometrů čtverečních. Na západě bude sahat k Boskovické brázdě, na jihu k Masarykovu okruhu, na severu k Veverské Bítýšce a Chudčicím a na východě zhruba k silnici mezi Kuřimí a městskou částí Brno-Kníničky.

Zdroj: ČTK

Štítky les, přehrada, Lesy České republiky, Brněnská přehrada, pozemek, Česko, Lesy města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy v okolí Priglu se promění v lesnický park, má zabránit aktivitám podnikatelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.