Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policisté řeší konflikty taxikářů s řidiči Uberu. Činnost Uberu v Brně je nelegální, prohlásil primátor

Policisté v Brně řešili od začátku února už desítky oznámení na řidiče služby Uber. Volají je taxikáři či jejich figuranti v rámci konkurenčního boje,  službu Uber totiž považují za nelegální. Proti Uberu pak po jednání s taxislužbami vystoupil i primátor Petr Vokřál (ANO), aktivity společnosti v Brně označil za nelegální.

Konkurenční boj taxikářů s Uberem se od začátku místy velmi vyhrocoval. Policie řešila zablokovaná auta řidičů Uberu, ukopnutá zrcátka či vypuštěné pneumatiky. "Vyzýváme řidiče, aby se vyvarovali protiprávního jednání. Nicméně když přijedeme na místo a něco takového se stane, řešíme to odděleně jako přestupek," řekl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Jedná se o přestupky nejčastěji ze strany taxikářů. Ti již chystají společně žalobu a návrh na předběžné opatření, které by zakázalo Uberu poskytovat služby v Brně. Vedení města řeší, zda se k žalobě přidá.

„Zájem města je podporovat kvalitní a legální služby. Z informací, které mám nyní k dispozici,  k tomu má Uber v Brně daleko. Podle všech indicií se jeví, že Uber a jeho různé pobočky a následovatelé podnikají v Brně nelegálně. To považuji za zásadní informaci, která by měla doputovat k lidem, kteří této služby využívají, a zároveň k lidem, kteří pro Uber mnohdy v dobré víře jezdí. Ceny Uberu vypadají na první pohled atraktivně, ale v konečné důsledku to až tak levné není,“ řekl novinářům primátor Vokřál. Připustil však, že zatím není zřejmé, proti komu by měla žaloba směřovat, protože zákazníci Uberu dostávají účtenky, kde se střídají názvy různých společností i se sídlem mimo Česko.

Ředitel Uberu Tomáš Peťovský v tomto kroku ohrožení pro působení společnosti v Brně nevidí. „Pokus o zakázání fungování služeb Uber formou předběžného opatření se podle našich informací zakládá na nepodložených obviněních a nebude mít žádný dopad na naše působení v Brně. Zamezení fungování tímto způsobem ze strany taxi firem jsme zaznamenali již v minulosti i v Praze. Soud žalobu zamítl,” dodal Peťovský.

Vokřál uvedl, že kromě žaloby chce i součinnost policie, finanční správy či obchodní inspekce. Zároveň chce kroky koordinovat s Prahou, kde Uber také působí. Podle Vokřálova názoru a taxikářů splňuje Uber parametry standardní taxislužby, řidiči a jejich vozy však požadavky na její provoz nikoli. Podle Peťovského však Uber podniká v souladu s evropskými směrnicemi. „Je nám líto, když vidíme jakékoliv pokusy organizací omezit právo spotřebitele na svobodný výběr a znemožnit rozvoj inovativních řešení v Brně. Uber nabízí velmi transparentní řešení dopravy a podniká v souladu se směrnicí EU,”  uvedl ředitel.

Podle majitele City Taxi a Lido Taxi Davida Dostála má žaloba naději, přestože v Praze už soud zrušil pokutu pro řidiče Uberu. "Neřešil ale komplexně celý problém," řekl Dostál. Zároveň uvedl, že už pocítil propad zájmu zákazníků, třeba minulý pátek prý až o 40 procent.

Uber provázejí spory v řadě zemí Evropy. Legislativa totiž není připravená na regulaci sdílené ekonomiky. Ministerstvo dopravy sice připravilo novelu zákona o silniční dopravě, která ale sdílenou ekonomiku neřeší. Podle mluvčího ministerstva Tomáše Neřolda už však vznikla pracovní skupina napříč ministerstvy a úřady, aby řešila sdílenou ekonomiku nejen v dopravě, ale i v dalších odvětvích. "Případné legislativní úpravy, které skupina navrhne, bude řešit zřejmě až nová vláda a Sněmovna," uvedl Neřold.

Zdroj: ČTK, MMB

Martin Šeda

Štítky Uber, Brno, primátor, Petr Vokřál, žaloba, ANO 2011, Praha, ekonomika, Pavel Šváb, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté řeší konflikty taxikářů s řidiči Uberu. Činnost Uberu v Brně je nelegální, prohlásil primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.