Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město dá šanci lidem a jejich nápadům. V úterý bude první veřejné setkání

Lidé z Brna mohou od února podávat návrhy svých projektů, přičemž do nejlepších z nich město v roce 2018 investuje. Vyčlenilo na to 20 milionů korun. Každý projekt musí být v maximální výši dva miliony korun. První z deseti úvodních setkání se uskuteční v úterý 7. února od 17.30 do 19.15.

Projekt participativního rozpočtu s účastí obyvatel schválilo Brno už loni. Letos začne od lidí sbírat podklady, aby se nejúspěšnější projekty uskutečnily v příštím roce. "Nápady je možné přihlašovat do konce května," uvedl radní Tomáš Koláčný (Žít Brno s podporou Pirátů).

Přihlášku lze podat elektronicky prostřednictvím přihlašovacího formuláře na webu nebo doručením vyplněného formuláře na podatelnu brněnského magistrátu. Po kontrole a splnění všech formálních požadavků se návrh objeví ve webové galerii.

Projekt musí splnit několik náležitostí. Musí být veřejně prospěšný, proveditelný v období jednoho roku, musí být v silách města, jeho uskutečnění se má týkat majetku nebo území města. Předpokládané náklady na pořízení a provoz nesmí překročit za tři roky dva miliony korun, projekt nesmí směřovat do bytového fondu města a nesmí propagovat produkty nebo služby subjektů charakteru komerčního, nekomerčního, náboženského nebo politického.

Aby podaný projekt postoupil do hlasování, musí získat podporu veřejnosti. "V elektronické podobě je to 150 označení 'líbí se mi' v galerii na webu nebo přiložením podpisového archu nejméně s 15 podpisy obyvatel města," doplnil Koláčný.

U projektů podaných v únoru město posoudí, jestli je možné je provést. V případě nedostatků je vrátí navrhovateli k úpravě, u později podaných návrhů už nebude vrácení možné. Město chystá i 10 veřejných setkání, na kterých odborní asistenti zájemcům podají potřebné informace a vše jim vysvětlí. První setkání je v úterý 7. února v úřadu městské části Brno-střed od 17:30.

Brno má pro letošní rok schválený rozpočet s příjmy 10,3 a výdaji 11,8 miliardy korun. Schodek chce dokrýt z vlastních zdrojů.

Zdroj: ČTK, MMB

Štítky projekt, Brno, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město dá šanci lidem a jejich nápadům. V úterý bude první veřejné setkání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.