Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnští architekti bodují! Postaví sídlo Lesům ČR a rozšíří Jihočeskou vědeckou knihovnu

Hned dvě brněnská architektonická studia slaví úspěch se svými návrhy. Ateliér Chybik+Kristof vyhrál architektonickou soutěž stavby nového sídla Lesů ČR v Hradci Králové za necelou půl miliardu korun. Ateliér Kuba&Pilař architekti zase uspěl v soutěži o dostavbu Jihočeské vědecké knihovny.

Mezinárodní architektonickou soutěž na návrh nového ředitelství Lesů České republiky (LČR) vyhráli architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof jednomyslným rozhodnutím poroty. Areál sídla s přilehlým novým lesoparkem by měl být pro obyvatele a návštěvníky Hradce Králové vstupní branou do rozsáhlému areálu městských lesů, které lidem slouží hlavně k rekreaci.

Budova za odhadovaných 470 milionů korun bez DPH bude ze dřeva. Tvůrci projekt nazvali Lesy v lese. Centrálnímu prostoru vévodí objekt půdorysem připomínající strom, jež vrůstá do lesa a les do budovy. Dům bude mít pět ramen. Kolem něj jsou plánovány prostory pro vzdělávání, sport a rekreaci. Využité budou i střechy pro prezentaci podniku. "Ze střechy se lidé budou moci dostat dolů skluzavkou," uvedl Chybík.

Dvoupodlažní budova s 8000 metry čtverečními kancelářských ploch poskytne příjemné pracovní prostředí pro 180 až 200 úředníků. „Objekt evokuje univerzitní kampus, všechny prostory mají dostatek denního světla, je v něm dostatek zelených ploch, je dobře zasazen do svého okolí a nabízí dostatek prostor pro setkávání,“ řekl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Stavba by měla začít v roce 2019 a skončit do konce roku 2020. Nové sídlo by mělo být ukázkou využití dřeva ve stavebnictví i obnovitelných zdrojů energie. Dům by měl být v nízkoenergetickém standardu. V Česku podle Lesů ČR obdobný administrativní objekt ze dřeva asi pro 200 pracovníků dosud nestojí.

Jihočeská vědecká knihovna v rukou brněnských architektů

Výrazného rozšíření se dočká Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích. Ze šesti návrhů vyšel jako nejlepší projekt brněnských architektů Kuba & Pilař architekti. 

Dostavba knihovny, která zároveň umožní v budoucnu i vnitřní rekonstrukci původních prostor, by měla probíhat mezi roky 2019 a 2020. Díky investici za 123 milionů korun tak bude mít knihovna nový bezbariérový vstup a zpřístupní dalších 130 tisíc svazků knih a periodik. Součástí studie jsou také úpravy vstupu a okolního veřejného prostranství nebo nové parkoviště a dopravní napojení na Lidickou třídu.

Zdroj: ČTK, ČT, Budějcká Drbna

Martin Šeda

Štítky Lesy České republiky, architekt, knihovna, les, Hradec Králové, Jihočeská vědecká knihovna, Ondřej Chybík, Michal Krištof, Daniel Szórád, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští architekti bodují! Postaví sídlo Lesům ČR a rozšíří Jihočeskou vědeckou knihovnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.