Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasič při cestě do práce zachránil člověku život, vytáhl ho z hořícího auta

Ve správný čas na správném místě byl blanenský hasič Petr Studený. V neděli ráno při cestě do práce totiž projížděl okolo dopravní nehody, při níž vzplanulo auto. V autě byl zaklíněn člověk. Studený, který je hasičem již pětadvacet let, neotálela muže z hořícího auta vyprostil bočním oknem.

Ráno v neděli 22. ledna jel Petr Studený, hasič z blanenské požární stanice, do práce. Nedaleko Drnovic na Vyškovsku viděl již z dálky neobvyklou záři. Po chvíli uviděl v příkopu osobní automobil, který následkem nehody hořel.

Požár se z motoru již dostal do kabiny vozu. Vedle nehody stál muž, který telefonoval a potvrdil, že uvnitř auta se nachází člověk.  Petr Studený nemohl vzhledem k poloze auta otevřít jeho dveře. Neváhal a zraněného muže vyprostil bočním oknem.

Následně zraněného řidiče odtáhl asi 10 metrů od vozidla, kde jej předal do péče již zmíněnému muži. Pro silné podezření, že je uvnitř vozidla další osoba, se k vozidlu vrátil, provedl průzkum kabiny a začal automobil hasit vlastním hasicím přístrojem. Hašení již bylo pro velkou intenzitu a rozsah požáru neúčinné. Událost oznámil tísňové lince. Hasičské jednotky pak v automobilu naštěstí dalšího člověka nenašly.

"Petr Studený beze zbytku naplnil služební slib, který každý příslušník bezpečnostního sboru skládá při svém nástupu. 'Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru. Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život.'  Svým hrdinským činem dobrou pověst našeho sboru vyzdvihl a bez váhání nasadil vlastní život pro záchranu života druhého," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Petr Studený slouží u HZS od roku 1992. V současnosti zastává post velitele družstva na požární stanici Blansku. „Za tento čin mu patří velké poděkování, které mu touto cestou jménem Hasičského záchranného sboru vyjadřuji,“ ocenil přístup blanenského hasiče ředitel Územního odboru HZS JmK v Blansku Martin Oujezský.

Zdroj: HZS JMK

Martin Šeda 

Štítky Hasičský záchranný sbor, okres Vyškov, Drnovice, Jaroslav Mikoška, Blansko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasič při cestě do práce zachránil člověku život, vytáhl ho z hořícího auta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.