Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přesně před sedmdesáti lety byl v Brně otevřen zimní stadion Za Lužánkami

Před 70 lety, 19. ledna 1947, byl v Brně otevřen zimní stadion za Lužánkami. Byl tehdy třetí s umělou ledovou plochou v nynější ČR a čtvrtý v bývalém Československu. Stadion byl uzavřen v roce 2000 a zbořen na přelomu let 2008 a 2009.

 

Nejslavnější éra stadionu, který byl zastřešen až od roku 1964, byla v 50. a 60. letech, kdy na něm své domácí zápasy hrávala Rudá hvězda Brno, dnes Kometa. Tým, který na stadionu získal 11 titulů mistrů republiky, jej opustil v roce 1998. Stadion chátral a v roce 2000 byl uzavřen.

Nezastřešený stadion Za Lužánkami, zdroj: hc-kometa.cz

Hrála se zde celá řada reprezentačních hokejových klání, většinou přátelských, v roce 1959 se zde dokonce odehrála jedna ze základních skupin mistrovství světa. V padesátých letech po vzniku RH Brno na něm hrála svá domácí utkání ještě Zbrojovka Brno a Spartak Královo Pole. Kromě hokeje byl i základnou krasobruslařů, vyrostlo na něm několik desítek reprezentantů.

Zimní stadion Za Lužnákami, zdroj: ibrno.cz

Mimo sezonu stadion sloužil jako letní kino a konaly se na něm i různé kulturní akce (například zde koncertovali v roce 1969 Beach Boys). Byl dějištěm i velkých basketbalových akcí. Na finále PMEZ 1964 Zbrojovka Brno - Real Madrid se tísnilo ve vyprodaném hledišti 11.000 diváků, o pět let později se zde odehrálo semifinále PMEZ Zbrojovka - CSKA Moskva.

Bohumil Fiala – Ferdinand Lederer, varianta zastřešení zimního stadionu. Návrh byl realizován s odlišným řešením pláště vstupního průčelí, 1961. Archiv plaveckého stadionu, nezpracovaný fond

Dvakrát na stadionu vystupovali slavní Harlem Globetrotters. Na zimním stadionu se také odehrála jedna skupina mistrovství světa basketbalistek v roce 1967 a využili jej k zápasům v PMEZ i volejbalisté Zbrojovky Brno.

Zdroj: Kometa.webgarden.cz

Na místě původního stadionu by měla v budoucnu vyrůst moderní hokejová hala. Prvním symbolickým krokem k její výstavbě byly před rokem dva extraligové zápasy open air, v nichž se Kometa střetla s Plzní a následně se Spartou Praha. Toto utkání navštívilo v provizorní aréně pod širým nebem za Lužánkami 21.500 diváků, což byl současně nový extraligový rekord.

Demolice zimního stadionu. Foto: Aleš Sirný 2008. Zdroj: Artalk.cz

Vedení hokejové Komety Brno před touto akcí představilo s projektovou společností A PLUS studii projektu nového hokejového stadionu. Hala má mít kapacitu pro 12.400 diváků. K zahájení přípravných prací a samotné stavby ale musí nejdříve vedení města Brna dořešit situaci s odkupem pozemků s jejich stávajícími majiteli.

Zdroj: ČTK

Foto: HC Kometa, Kometa.webgarden.cz, Artalk.cz, ibrno.cz
 

Štítky HC Kometa Brno, zimní stadion, Lužánky, hokej, Česko, Československo, FC Zbrojovka Brno, Mistrovství světa ve fotbale, Real Madrid, FC Viktoria Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před sedmdesáti lety byl v Brně otevřen zimní stadion Za Lužánkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.