Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Tři desítky jihomoravských hasičů zažily extrémní podmínky v ohňových trenažerech

V prosinci roku 2016 a na začátku ledna letošního roku prošlo opět 30 hasičů z Jihomoravského kraje náročným výcvikem v ohňových trenažérech, které simulují reálné podmínky požáru.

 

 

Flashover kontejnery jsou soubory prvků sestavených do systému, který umožňuje simulovat reálné podmínky požáru v uzavřených prostorech – zejména prostorové vzplanutí. V trenažéru lze taktéž simulovat různá prostředí dynamických jevů při požárech. Hasiči se v nich učí zvládat krizové situace v prostředí, kde se teplota pohybuje kolem 600 až 1000°C. "Prostorové vzplanutí bylo jednou z příčin tragického úmrtí našich kolegů v roce 2002 při požáru kasína na Nádražní ulici v Brně," vzpomenul lektor  jihomoravských hasičů Tomáš Richter.

Výcvik byl první ze tří modulů, kterým by měl každý profesionální hasič z Jihomoravského kraje projít. První modul se zaměřuje na základní taktické postupy, bezpečnost, zdravovědu a správnou práci s proudnicí. K tomu slouží 6 hodin teoretické přípravy a pokračuje 10 hodin náročného výcviku. Další dva navazující moduly procvičují zejména spolupráci ve čtyřčlenném družstvu, krizové situace v podzemních prostorech, na schodištích, v lomených chodbách a např. i hašení vodíku.

Hasiči absolvují výcvik s potřebnou výbavou včetně skoro dvacetikilového dýchacího přístroje na zádech. V Jihomoravském kraji se navíc, jako jediní v republice, zdokonalují ve vzájemném poskytování první pomoci, zejména pak v resuscitaci hasiče v zásahovém oděvu. 

Jihomoravští hasiči se intenzivnímu výcviku ve flashover kontejnerech věnují od roku 2008. V současné době disponuje HZS Jihomoravského kraje celkem 5 lektory nejvyšší úrovně, 6 lektory nižší úrovně a jedním lektorem ve výcviku. Výcviky se provádí v areálu Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně-Líšni a ve Zbirohu. Celkem do dnešního dne absolvovalo z Jihomoravského kraje výcvik 190 hasičů v modulu I, 69 hasičů v modulu II a 22 hasičů v nejtěžším modulu III.

Zdroj: HZS JMK

Štítky Jihomoravský kraj, požár, Hasičský záchranný sbor, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tři desítky jihomoravských hasičů zažily extrémní podmínky v ohňových trenažerech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.