Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silničáři chystají letos na jihu Moravy stavět za jeden a půl miliardy

Jihomoravští silničáři letos chystají opravy silnic druhých a třetích tříd zhruba za 1,5 miliardy korun. Některé z nich se mohou protáhnout i do příštího roku. Mezi nejnákladnější patří například oprava silnice z Tišnova do Deblína či první etapa opravy silnice z Tišnova do Drásova.

U všech staveb se počítá se spolufinancováním z Evropské unie. Začátky staveb jsou závislé na rychlosti povolovacích a výběrových řízení. "Do termínů může ještě vstoupit nutná koordinace se stavbami na dálnicích a silnicích prvních tříd při povolování uzavírek," uvedl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Komůrka.

Ze staveb započatých loni se ještě letos bude pokračovat v opravách průtahu Březinou na Brněnsku a silnice z Bzence do Strážnice.

V dotačním programu už jsou zaregistrované například opravy silnic z Kyjova do Ratíškovic, z Jedovnic do Kotvrdovic, průtahy Ostrovačicemi a Jamolicemi a také most v Rájci-Jestřebí a mezi Adamovem a Bílovicemi nad Svitavou, ty by měly začít nejdříve.

V březnu by měly být zaregistrované další stavby, kam patří i dvě opravy silnic z Tišnova. Úsek dlouhý 6,5 kilometru do Deblína bude stát 313 milionů korun. Čtyři opravy přesáhnou 100 milionů korun, další opravy jsou levnější.

Na Brněnsku se má ještě opravovat průtah Moutnicemi a Rakovecká ulice v Brně. Na Vyškovsku se dostane na silnici z okresního města do Tučap a na přeložku v Kojátkách. Na Znojemsku se budou opravovat úseky silnic ze Suchohrdel přes Přímětice k silnici I/38, z Uherčic do Rancířova a průtahy Těšeticemi a Hrádkem. Na Hodonínsku se bude dělat průtah Hrubou Vrbkou a na Břeclavsku téměř devítikilometrový úsek z Terezína do Velkých Pavlovic.

Krajské silnice se daří rychleji opravovat od roku 2015. Ministerstvo dopravy tehdy poslalo krajům další miliardy poprvé od jejich vzniku. Přesto jsou krajské silnice ve stavu, kdy by potřebovaly na opravy peněz výrazně více.

Zdroj: ČTK
 

Štítky silnice, oprava, Tišnov, Morava, Deblín, Drásov, Evropská unie, Brněnsko, Jihomoravský kraj, Březina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři chystají letos na jihu Moravy stavět za jeden a půl miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.