Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně loni vzrostly ceny bytů o devět procent, za nové lidé utratili pět miliard

O byty v novostavbách byl loni v Brně rekordní zájem, lidé za ně utratili téměř pět miliard korun. Celkem se loni v Brně prodalo 1507 nových bytů. Byty v Brně v loňském roce podražily o devět procent na téměř 59 tisíc korun za metr čtvereční. V tiskové zprávě to uvedla společnost Trikaya, jež ceny nemovitostí v Brně sleduje.

Kvůli problémům s povolováním nových staveb a s územním plánováním v Brně se staví málo a bytů je nedostatek. Ceny nemovitostí proto rostou i v roce 2017. Podle odborníků je ale zřejmé, že bydlení nebude zdražovat donekonečna a lidé se po něm začnou ve větší míře poohlížet i mimo město.

To se podle místopředsedy Asociace brněnských architektů a stavitelů Tomáše Kalába už děje. "Územní plánování města Brna vytváří pro investory tolik omezení a nejistoty, že je pro ně jednodušší investovat za hranicemi města," uvedl Kaláb. Zájemci o bydlení jsou podle něj ochotní jít kvůli nižším cenám mimo Brno. 

Jeho firma například ve Slavkově u Brna oproti roku 2013 zvýšila ceny až o 32 procent na metr čtvereční. "Slavkov u Brna je pro bydlení velmi příjemné místo. Jsem ale přesvědčen, že za toto navýšení cen může především nefunkční územní plánování v Brně samotném, které „vyhání“ potenciální nové obyvatele na venkov. V krátkodobém horizontu nás investory takovýto stav sice může těšit, ale v dlouhodobém horizontu takto intenzivní suburbanizace neúměrně zatíží především brněnskou infrastrukturu. Vedení města dnes vychází vstříc obavám lidí, v jejichž sousedství se má budovat nová výstavba. Je to ale krátkozraké. Takto budeme mít během pár desítek let intenzivně zastavěné okolí města a v jeho středu čím dál větší počet aut.​" uzavřel Kaláb.

Oproti roku 2015 vzrostl loni počet prodaných bytů v novostavbách o 63 procent. Zájemci o bydlení v novostavbě často využívali velmi výhodných úrokových sazeb u hypoték, jež byly po většinu roku na minimálních hodnotách. "Je to paradoxně i aktuální růst úrokových sazeb úvěrů na bydlení, který pomohl vysokým hodnotám prodejů v loňském roce. Na podzim chtěli lidé využít posledních nabídek hypoték s nízkými úroky a investovali do bydlení," uvedl ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Nejčastěji loni lidé poptávali bydlení v městských částech Slatina, Bystrc, Královo Pole a Brno-střed. Kupovali zejména dvoupokojové byty, ale velký zájem byl také o jednopokojové. Lidé si je nejčastěji pořizují jako investici a dál je pronajímají. V nadcházejících měsících se budou nejvíce prodávat byty v městských částech Jundrov a Slatina, které jich aktuálně nabízejí nejvíce.

Nejdražším bytem prodaným v roce 2016 byl podle dostupných ceníků developerů pětipokojový byt v centru města, jejž si koupil zájemce téměř za 14 milionů Kč. Naopak nejlevnější byl jednopokojový byt v ulici Cejl, kde kupec zaplatil za 17 metrů čtverečních necelých 1,2 milionu Kč. Celkově jsou nejlevnější byty v městských částech Slatina a Bystrc, za bydlení v těchto lokalitách zájemci v loňském roce zaplatili v průměru 47.000 Kč za metr čtvereční.

Současná průměrná cena nabízených novostaveb se pohybuje kolem 59.000 Kč za metr čtvereční, což je oproti loňskému lednu o devět procent více. Průměrný dvoupokojový byt o velikosti 60 čtverečních metrů tak v Brně stojí 3,5 milionu korun. Zájemce o jednopokojový byt si zpravidla musí připravit více než dva miliony korun.

Brněnský trh by v nadcházejícím roce mohla podle odborníků výrazně ovlivnit realizace některého z dlouho připravovaných projektů rezidenčního bydlení většího rozsahu. Jde především o rozsáhlé plochy brownfieldů s potenciálem výstavby několika stovek bytů - v areálu bývalé Zbrojovky, v Černovicích nebo v areálu Jaselských kasáren. Developeři chystají výstavbu například na Kamenném vrchu a v Brně-Chrlicích. Kamenný vrch by měl nabídnout 500 nových bytů a 130 rodinných domů. V Chrlicích má jít celkem o 655 bytů v 62 rodinných a 36 menších bytových domech. Kdy výstavba začne, zatím není jasné, investor však už začal budovat plynové přípojky.

Zdroj: Trikaya, ČTK


 

Štítky Brno, bydlení, metr čtvereční, Trikaya, Slatina, Slavkov u Brna, Bystrc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně loni vzrostly ceny bytů o devět procent, za nové lidé utratili pět miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.