Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno vytvořilo nový rekord! Městem dnes prošlo rekordních dvě stě padesát švihlých chodců

Brnem dnes prošel švihlý pochod, tzv. silly walk. Jde o styl chůze, který předvedl John Cleese v seriálu Monty Pythonův létající cirkus. Recesistická akce se tradičně koná 7. ledna při příležitosti Mezinárodního dne švihlé chůze. Pořadatelé letos chtěli přilákat aspoň 200 účastníků a nakonec jich bylo 250, čímž se vytvořil nový rekord.

Vyššího počtu účastníků se podařilo docílit i díky tomu, že akce připadla na víkend. "A kvůli velkému mrazu byla chůze ještě švihlejší, aby se lidi pořádně zahřáli," řekl jeden z organizátorů Adam Jandora. Švihlou chůzi účastníci zahájili na Moravském náměstí a šli se k Denisovým sadům. Po pochodu se mohli zahřát u čaje či grogu v protiatomovém krytu 10-Z pod Špilberkem.

Styl netradiční chůze si může každý účastník vymyslet sám nebo napodobit tu ze slavného skeče, což obnáší vysoké předkopávání, zakopávání i překvapivé otočky. Účastníkům se také doporučuje oblek doplněný buřinkou a aktovkou. Cílem pochodu je rozšířit fenomén Monty Python, ale hlavně pobavit účastníky a přihlížející. Každoročně se akce koná v několika českých městech.

Švihlé pochody se šíří také do zahraničí. "Manažerka Monty Pythonů Holly Gilliamová nás předloni požádala, abychom rozšířili švihlé pochody do celého světa, k čemuž nám pomáhají sociální sítě," řekl Jandora. Vyznavači švihlé chůze tak pomáhají připravovat pochody v Německu, Austrálii, Brazílii, Španělsku, USA, na Islandu a letos poprvé i v Londýně. Kromě toho organizují workshopy pro rodiče s dětmi, na kterých je učí chodit švihle.

Poprvé se chůze objevila v 70. letech v populárním britském komediálním seriálu Monty Pythonův létající cirkus z produkce BBC. V seriálu je také zmínka o dni švihlé chůze, který připadá na 7. ledna. Adam Janodra a Dan Mašek byli zřejmě prvními na světě, kteří pochody organizují pravidelně právě v tento den.

Zdroj: ČTK

Foto: Zdeněk Růžička

Štítky Brno, Monty Python, John Cleese, rekord, styl, Zdeněk Růžička, Moravské náměstí, USA, Německo, Španělsko, Brazílie, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vytvořilo nový rekord! Městem dnes prošlo rekordních dvě stě padesát švihlých chodců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.