Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice na jižní Moravě zvýší platy, přinese to ekonomické potíže

Nemocnice v Jihomoravském kraji zřízené státem i krajem zvýší od ledna platy zaměstnanců o 10 procent podle nařízení vlády. Část zvýšení pokryje nárůst úhrad od pojišťoven, což má být asi šest procent, zbytek zaplatí nemocnice.

 

Mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková ČTK řekla, že se platy lékařů a dalších zaměstnanců zvýší v nemocnicích zřizovaných krajem. Podle ní se to bude týkat bezmála 4500 úvazků.

Tarifní platy se zvýší o 10 procent, úhradová vyhláška zvýší příjmy od pojišťoven asi o šest procent. "Splníme nařízení vlády, a proto všichni zaměstnanci dostanou od příštího roku přidáno. Týká se to zhruba 1100 lidí. Jediný problém tkví v tom, že navýšení platů neuhradí v plné výši pojišťovny. Část mzdových nákladů budeme muset pokrýt z vlastních zdrojů, což úměrně poníží objem peněz určených na investice," řekl ČTK mluvčí kyjovské nemocnice Filip Zdražil.

Celkem 500 zaměstnanců dostane přidáno i v Hodoníně. "Když jsme provedli první propočet, jestli nám zvýšení úhrad navýšení mezd pokryje, bohužel nám vyšel propad 11 milionů korun. Budeme tedy muset hledat zdroje pro krytí této ztráty. Možnosti jsou snížení počtu zaměstnanců, omezení nutných oprav nebo omezení investičních a neinvestičních nákupů, což však bude mít negativní dopad na úroveň poskytování zdravotní péče," řekla ČTK ředitelka hodonínského zařízení Věra Dostálová.

Zvýšení mezd se promítne i v Břeclavi. "Týká se více než 800 zaměstnanců. Kvůli nárůstu osobních nákladů bude problematičtější zajistit vyrovnaný rozpočet," uvedla mluvčí Radomíra Schweitzerová.

S komplikacemi počítají i ve Fakultní nemocnici Brno. "Nemůžeme vyloučit finanční problémy, protože dnes těžko predikovat, zda navýšení úhrad od pojišťoven plně pokryje platové nároky a ostatní náklady nemocnice," řekl ČTK mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj se zvýšení mezd týká zhruba 5500 zaměstnanců.

Podle mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petry Veselé úhradová vyhláška na rok 2017 nepokryje zvýšení platů, které zařízení také plánuje, a proto počítá s problémy. Stejně to vidí i v blanenské nemocnici. "Platy
budeme zvyšovat o deset procent, ale částku je třeba pokrýt. Šest procent bude z navýšení úhradové vyhlášky, část bude muset být pokryta z provozu nemocnice,"
sdělila mluvčí Kateřina Ostrá.

Zdroj: ČTK
 

Štítky nemocnice, Jihomoravský kraj, mzda, Petra Veselá, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice na jižní Moravě zvýší platy, přinese to ekonomické potíže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.