Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Rozpočet Brna na příští rok: výdaje 11,8 miliardy, příjmy o jeden a půl miliardy nižší

Brno bude příští rok hospodařit s 11,8 miliardy korun, předpokládané příjmy jsou 10,3 miliardy. Schodek chce město vykrýt z vlastních zdrojů. Výtce opozice, že město projídá příjmy v době hospodářského růstu, oponoval primátor tím, že i přes schodek město ukládá dostatečné množství peněz do rezerv na strategické projekty příštích let.

Rozpočet podpořilo 31 zastupitelů, čtyři byli proti a 12 se zdrželo. Podle Vokřála se meziročně plánuje nárůst daňových příjmů zhruba o půl miliardy korun, na druhé straně se zvýší o 230 milionů korun transfery městským částem. Z toho bude kolem 65 milionů na činnost a 165 milionů na rekonstrukce školských zařízení. Celkově tvoří transfer městským částem 1,6 miliardy korun.

"V minulosti se na opravy škol dávalo 20 až 40 milionů, příští rok dáme mnohem více. Městské části přitom vyjádřily potřebu na opravy školských zařízení kolem půl miliardy korun," řekl. Díky tomuto transferu peněz získají městské části více času na opravy škol, které zřizují.

Kapitálové, tedy investiční výdaje činí 25,9 procenta všech výdajů, což je meziroční snížení o 1,4 procentního bodu při zahrnutí transferu městským částem. V absolutním vyjádření jde o 130 milionů. Vedení města však očekává, že objem kapitálových výdajů bude nakonec vyšší. Jejich podíl však od roku 2014 klesá, tehdy činil 28 procent. Naopak běžné výdaje porostou příští rok v absolutním vyjádření o 360 milionů.

Křivka běžných výdajů od roku 2014 zhruba kopíruje křivku příjmů. Za posledních deset let se běžné výdaje zvýšily zhruba o tři miliardy na deset miliard korun. Příjmy se za tu dobu zvýšily zhruba o 2,5 miliardy. Podle primátora je důležité, že město bude dále snižovat dluh. Před rokem činil 4,9 miliardy korun. Město ho letos sníží o 300 milionů na 4,6 miliardy korun a o dalších 310 milionů v příštím roce. "Dluhová služba je pod 50 procenty, což má jen málo měst v Česku. Proto má také velice dobrý rating," poznamenal Vokřál.

Do rozpočtu Brno nezapojilo 650 milionů korun, které převedlo do Fondu rezerv a rozvoje k budoucímu využití na strategické investiční akce, jako je například stavba Janáčkova kulturního centra nebo fotbalového stadionu za Lužánkami. Vokřál uvedl, že by chtěl tuto rezervu zvýšit zhruba o dalších 500 milionů korun. Na tyto peníze nebude město sahat do doby, než budou potřeba na financování velkých investičních akcí.

V návrhu rozpočtu kapitálových výdajů je zahrnuto 13 strategických investičních akcí ve výši přes 238 milionů korun. Některé z nich se začnou připravovat, některé začnou a potrvají delší dobu. Jde například o prodloužení tramvajové trati na Kamechy, k univerzitnímu kampusu. Dále příprava další stavby velkého městského okruhu, rekonstrukce Janáčkova divadla a výstavba atletické haly.

Zdroj: ČTK
 

Štítky Brno, peníze, městská část, oprava, Janáčkovo divadlo, Janáčkovo kulturní centrum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozpočet Brna na příští rok: výdaje 11,8 miliardy, příjmy o jeden a půl miliardy nižší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.