Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letohrádek Mitrovských představí víc než sedmdesát historických betlémů z celého světa

Nejkrásnější betlémy ze sbírky předního českého sběratele a tvůrce Bohumila Duška představí v závěru letošního roku Letohrádek Mitrovských na Starém Brně. Výstava víc než sedmdesáti betlémů z celého světa potrvá do 8. ledna.

 

Výstava přiblíží betlémy z různých období od 19. století po současnost - více než sedmdesát exponátů z nejrůznějších materiálů i z několika zemí. Těšit se návštěvníci můžou na například Králický dřevěný betlém ze dvacátých let minulého století, zřejmě nejmenší papírový betlém na světě s elektrickým pohonem nebo německý skříňkový keramický betlém z počátku 20. století.

Výstavu ozdobí také Valdštejnský mechanický betlém, který je situován do Valdštejnské zahrady v Praze. Další vystavující bude Ivana Langrová z beskydských samot. Vzhled jejích ručně vyrobených plstěných betlémů je zcela ojedinělý – na výrobu používá ovčí rouno z vlastního stáda. Výstava bude doplněna vánočními stromky s ozdobami z nejrůznějších materiálů a adventními dekoracemi od profesionálních floristů. I letos bude v prodeji speciální papírový Starobrněnský betlém s významnými budovami a osobnostmi Starého Brna od brněnské autorky Jany Moštkové.

 

Bohumil Dušek se zabývá opravami a rekonstrukcí starých a poničených, především mechanických betlémů. Podařilo se mu zachránit řadu naprosto zdevastovaných betlémských celků nejen ze dřeva, ale i z keramiky nebo papíru. Mimo to také betlémy vyrábí a sbírá. Ve své sbírce, která čítá až několik stovek kusů, má betlémy německé, rakouské, italské , betlémy exotické z Afriky, Asie, střední a jižní Ameriky.

Zdroj: Tisková zpráva

 

Štítky Staré Brno, Letohrádek Mitrovských, letohrádek, Praha, Valdštejnská zahrada, Afrika, Asie, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letohrádek Mitrovských představí víc než sedmdesát historických betlémů z celého světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.