Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Napoleonské bitevní ukázce přihlíželo přes jedenáct tisíc lidí

Bitevní scéně u Tvarožné na Brněnsku, která včera připomněla 211. výročí bitvy tří císařů u Slavkova u Brna, přihlíželo přes 11 tisíc lidí. Ukázky se účastnilo více než 1000 vojáků v dobových uniformách, bojištěm cválalo 60 koní, střílelo 15 děl. I přes vyšší počet návštěvníků policie nezaznamenala v dopravě žádné problémy.

V bitvě francouzský císař Napoleon v roce 1805 porazil početnější ruské a rakouské šiky. "Tématem scénáře bitevní ukázky pro letošní rok byl boj navrcholu Prateckého kopce, jak jej popisuje ve svých pamětech generál Thiébault," řekl jeden z organizátorů Miroslav Jandora. Představitelem Napoleona byl i letos Američan Mark Schneider z Williamsburgu ve Virginii. Napoleona představoval už několikrát, jak Jandora uvedl, je jeho věrnou kopií.

Letošní návštěvnost byla proti loňsku nižší, před rokem dorazilo více než 18.000 lidí. Loňskou akci organizátoři ale pojali ve větším, protože se slavilo kulaté 210. výročí bitvy. Návštěvnický rekord padl v roce 2005, kdy bylo dvousté výročí bitvy. Tehdy na ukázku zavítalo kolem 35.000 lidí.

Bez problémů se obešla i doprava. Pořadatelé už před akcí vyzvali diváky, aby na bitvu přijeli především autobusy z Brna, které je dopravili asi sto metrů od areálu bitvy. Parkování v areálu totiž bývá poměrně složité. Stát se dalo po obou stranách nedaleké silnice. "Žádné výrazné problémy s dopravou jsme nezaznamenali, organizátoři akce jsou v tomto už zkušení," řekla ČTK policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Zdroj: ČTK
 

Štítky doprava, Napoleon Bonaparte, Slavkov u Brna, Tvarožná, Brněnsko, Mark Schneider (politician), Virginie, Williamsburg, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napoleonské bitevní ukázce přihlíželo přes jedenáct tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.